Alla inlägg under augusti 2009

Av Lotta - 3 augusti 2009 15:29

Ja, det är mycket krig i familjen dessa dagar...

Inte så att vi krigar med varandra men Hugo har gått in i en krigisk fas i sin utveckling. Från lasersvärdsviftande som i Star Wars till stridsflyg, missiler, bomber, vapen etc etc.

Vi har krigslego (eller kinesiska legokopior snarare - passformen är inte helt suverän), krigande Bionicles-figurer, Ben 10 på TV och som dataspel, teckningar av stridsflyg, dynamit och tanks, fighter med vattenpistoler.

Och nu har Hugo dragit med sina tidigare fredliga kompisar V och J ned i krigsträsket också. Deras föräldrar är lätt chockade men försöker övertyga sig om att det är en fas som alla killar måste gå igenom.

Norton har också brutaliserats efter att ha tillbringat den senaste månaden med 3 äldre killar och inga jämnåriga och att konstant ha befunnit sig mitt i stridslinjen. "Stopp i lagens namn" är hans favorittillrop just nu.

Vad är det för fel på Barbie och My little pony - skall man köpa det och tro att det hjälper? Eller gedigna, praktiska träleksaker eller göra sina egna strumpdockor och leka Lill-strumpa och Syster Yster?

Nej, vi härdar väl ut och hoppas att det går över. Vi har i alla fall inte en chaufför som köper vapenleksaker till våra söner, som den australiensiska familj jag pratade med idag.

För övrigt ser det ut som Hugo har en ny kompis på g, M som nyligen flyttat hit med 2 systrar och föräldrar och bor tvärs över gatan. Verkar lovande, skulle vara kul med en kompis man bara kan glida över till när andan faller och inte behöva planera "play dates".

 Just nu - Will Ferrell och Bear Grills i Man vs. Wild på Discovery Channel. De tillbringar 48 timmar i svenska fjällvärlden och -20 grader. Exotiskt.

Av Lotta - 2 augusti 2009 14:49

Så här i slutet av dagen känns det tydligt vilken priviligierad tillvaro vi har just nu. Vi har haft en toppenskön dag, flutit runt i tillvaron och bara softat men ändå upplevt saker.

Förmiddagsfika på expat-gettot Pinnacle Plaza med Ice Latte på Starbucks.

Barnen investerade i varsin ny leksak (förhoppningsvis får vi våra kartonger från Sverige nästa vecka med mer av deras prylar) och njöt av att leka med dem.

Lättlunch hemma och sedan bad i poolen på klubben tills vi var helt skrynkliga och uppblötta.

Leverans av vår nya grill äntligen så snart kan vi använda trädgården lite mer, när utemöblerna kommer vilket kanske blir i veckan.

Cykeltur till grannområdet Dragon Bay för middag på malaysisk restaurang. Kanongott om dock lite i starkaste laget för Norton, men vaddå - ris finns ju i oändliga mängder. Samtidigt pågick en musikfestival i området så vi hade livemusik från ett kinesiskt band under tiden vi åt och värmen sakta lade sig till behaglig nivå.

Cykeltur tillbaka då vi mötte kinesiska arbetare som till skillnad från oss avslutade sitt arbetspass - ett gäng på typ 15 killar åkte flakmoppe (ja, en och samma flakmoppe) hem. Ett annat gäng köpte mat från den lilla tanten på hörnan som kört dit sin vagn med nudlar och grönsaker. Skönt att vi inte är helt isolerade från verkligheten här ute.

Avslutning för familjen TV med "The secret of the baby mammoth" på Discovery Channel - det ideala programmet för Hugo.

Imorgon cyklar jag tillbaka till restaurangen och löser ut oss, kortet funkade inte och pengarna tog slut....:-)


Av Lotta - 1 augusti 2009 13:34

Dags att upptäcka mer av Beijing och vi gav oss av in till centrala staden med vår chaufför så fort vi kunde på förmiddagen. Jag hade hittat ett promenadförslag i min bibel, Insider's guide to Beijing som jag nämnt tidigare, som skulle ta oss genom genuina hutongs. http://sv.wikipedia.org/wiki/Hutong

Och visst var det som att kliva in i en parallell värld, från de stora breda, vältrafikerade gatorna där vi hittills rört oss. Smala gränder med de typiska husen med portar som leder in till gårdar omringade av hus. Bostäder, butiker, frisörer, restauranger med totalt två bord - sopor i högar, vackra portar med träsniderier och målningar, bebisar och gamla gubbar, fågelburar, gröna träd, doft av mat och lukt av mindre trevliga substanser. Otroligt speciellt och ett annat sätt att leva. Tänker på Sällskapsresan 1 där gruppen guidas genom en liten bergsby och fru Storch från Norrköping som, väldigt aningslöst, utbrister "Men Gud, stackars människor, att leva så här". Det är slitet, trångt, smutsigt och säkert rätt tufft att leva i åtminstone vissa hutonger. Samtidigt är det nog otroligt socialt, man lever mycket utanför huset, på gatan med folk runt omkring sig hela tiden och det är säkert en hel livsstil i sig. Många hutonger har försvunnit och fler är på väg, till förmån för mer klassiska, västerländska bostadsområden med fräscha lägenheter med egen toalett (!). Bra det men det man hoppas är ju att valfriheten ändå får finnas kvar, så att man själv får välja vilken miljö man vill leva i.

Sedan kastade vi oss in i västvärlden igen. Vi fick muta barnen med lunch på McDonald's - de uppskattade inte riktigt det pittoreska i hutongerna tyvärr. Och efter det tog vi klivet in i det hypermoderna Beijing - vi tog tunnelbanan till Xidan Shopping Malls. MYCKET FOLK - och ett krampaktigt grepp om barnen för att inte tappa bort varandra, för övrigt fräscht, smidigt och billigt att åka tunnelbana i Beijing. Även i shopping galleriorna var det proppat med folk och jag kunde konstatera att nästa gång kör vi barnfritt och har en hel dag på oss. Fick lite shoppat och Norton och Hugo fick närstudera Volkswagen Polo Sporty som demades vilket var deras höjdpunkt under dagen.

Sammanfattningsvis en kul dag med mycket kontraster, och familjen Abrahamsson lite mer uppdaterade på Beijing.


Ovido - Quiz & Flashcards