Alla inlägg den 1 augusti 2009

Av Lotta - 1 augusti 2009 13:34

Dags att upptäcka mer av Beijing och vi gav oss av in till centrala staden med vår chaufför så fort vi kunde på förmiddagen. Jag hade hittat ett promenadförslag i min bibel, Insider's guide to Beijing som jag nämnt tidigare, som skulle ta oss genom genuina hutongs. http://sv.wikipedia.org/wiki/Hutong

Och visst var det som att kliva in i en parallell värld, från de stora breda, vältrafikerade gatorna där vi hittills rört oss. Smala gränder med de typiska husen med portar som leder in till gårdar omringade av hus. Bostäder, butiker, frisörer, restauranger med totalt två bord - sopor i högar, vackra portar med träsniderier och målningar, bebisar och gamla gubbar, fågelburar, gröna träd, doft av mat och lukt av mindre trevliga substanser. Otroligt speciellt och ett annat sätt att leva. Tänker på Sällskapsresan 1 där gruppen guidas genom en liten bergsby och fru Storch från Norrköping som, väldigt aningslöst, utbrister "Men Gud, stackars människor, att leva så här". Det är slitet, trångt, smutsigt och säkert rätt tufft att leva i åtminstone vissa hutonger. Samtidigt är det nog otroligt socialt, man lever mycket utanför huset, på gatan med folk runt omkring sig hela tiden och det är säkert en hel livsstil i sig. Många hutonger har försvunnit och fler är på väg, till förmån för mer klassiska, västerländska bostadsområden med fräscha lägenheter med egen toalett (!). Bra det men det man hoppas är ju att valfriheten ändå får finnas kvar, så att man själv får välja vilken miljö man vill leva i.

Sedan kastade vi oss in i västvärlden igen. Vi fick muta barnen med lunch på McDonald's - de uppskattade inte riktigt det pittoreska i hutongerna tyvärr. Och efter det tog vi klivet in i det hypermoderna Beijing - vi tog tunnelbanan till Xidan Shopping Malls. MYCKET FOLK - och ett krampaktigt grepp om barnen för att inte tappa bort varandra, för övrigt fräscht, smidigt och billigt att åka tunnelbana i Beijing. Även i shopping galleriorna var det proppat med folk och jag kunde konstatera att nästa gång kör vi barnfritt och har en hel dag på oss. Fick lite shoppat och Norton och Hugo fick närstudera Volkswagen Polo Sporty som demades vilket var deras höjdpunkt under dagen.

Sammanfattningsvis en kul dag med mycket kontraster, och familjen Abrahamsson lite mer uppdaterade på Beijing.


Ovido - Quiz & Flashcards