Alla inlägg under augusti 2009

Av Lotta - 21 augusti 2009 12:37

Fredagen innebar första hela skoldagen för Hugo och det gick strålande. De hann med både svenska och matte och att äta i matsalen. På kompisfronten ser det lovande ut och Hugo berättade att han och  klassisen D. "skrattat jättemycket" tillsammans.


Samtidigt började inskolning på dagis för Norton. Han han med att leka lite med alla bilarna - vilken lycka - och sedan vara med på samling när alla barnen fick hämta en bild på sig själva och sätta upp på en tavla, prata om vilka som var där och inte och sedan sjunga. Mest svenska sånger som vi kände igen de flesta av men också en kinesisk som fröknarna Lin och Xiao sjön och som barnen skall försöka lära in också. Samlingen avslutades med fruktstund och Norton frossade loss på vattenmelon. Sedan gick alla ut för att leka på gården och då var det egentligen dags för oss att gå hem, men vi hängde på ut och stannade nästan en timme till.


Efter lunch med AC och J softade jag och Norton en stund innan det var dags att hämta upp Hugo. Medan vi väntade på barnen visade E. upp ny frisyr som tagit henne 4 timmar att uppnå på salong inne i stan'. Kanonsnyggt - fick en svettig småbarnsmor med slitet för långt hår att längta efter lite ompyssling.  Vi blev också inbjuda till fikastund hemma hos A. med barn och hade en trevlig stund hemma hos dem med hembakta tekakor och kanelbullar som hennes gulliga ayi gjort.


När vi kom hem körde Hugo och kompisen M. ett cykelrace på gatan utanför oss och lyckades locka med sig Ms systrar M och T och även kompisarna J och V. En fin, ljummen kväll med kul gatulek avslutades på bästa sätt med spontan pizzamiddag för M. och hans familj hemma hos oss. Vi bjöd generöst på massor av pizza och vin - problemet var bara att när pizzorna skulle betalas var våra kontanter slut så gästerna fick pynta en del själva. Familjen Abrahamsson i ett nötskal - imorgon är det vi som uppsöker en bankomat. M. sov sedan över hos oss och killarna avslutade en toppenkväll med att liggandes i sina sängar kolla på Natt på museet 2 på datorn och snacka.



Av Lotta - 20 augusti 2009 08:49

I dag var det den stora dagen - skolstart för Hugo och Norton i SSB, Svenska Skolan Beijing! Igår som var den Sista Dagen på Sommarlovet blev det mycket kompislek och självklart glass, som förberedelse inför det stora Allvaret. Två "skolklara" barn hittar ni längre ner.


Skoldagen började halv 9 med samling i skolans huvudentré för nya och gamla barn. Först blev vi "tempade" i entrén och fick handdesinficering enligt instruktion från kinesiska myndigheter - så kommer det att vara framöver för alla som går/arbetar i eller besöker skolan med anledning av influensan (det gäller också 7 dagars karens efter feber alternativt läkarintyg i hela Kina). Rektor Mona hälsade välkommen och sedan fick alla skolbarn gå vidare med respektive fröken upp till sina klassrum. Hugo skall gå i en 1-3:a tillsammans med 17 andra kompisar, totalt är det 14 killar och 4 tjejer. I Hugos 1:a är de 7 elever. Första dagen fick de kolla in sitt klassrum, presentera sig och berätta om sina sommarminnen som de haft i läxa under sommaren att ta med. Glass bjöds det också på - populärt. Fröknarna heter Lena och Ditte och det är Ditte som är huvudansvarig för 1:orna. Innan Hugo gick iväg med sin nya klass var han ganska ordentligt pirrig och dessutom totalsvettig eftersom vi fått cykla till skolan i tokfart efter att ha glömt cykelhjälmen och fått cykla tillbaka. Men modig och tapper som han är travade han bestämt iväg med de andra och jag fick gå vidare till matsalen för en informationsstund.


Vi nya föräldrar fick sedan en rundvandring i skolan som är ganska nyinflyttad (november förra året) och inrymd i ett f d klubbhus i ett expatbostadsområde som heter Gahood. Det såg fräsch och ganska mycket annorlunda ut än en klassisk svensk skola - aulan var en före detta paradmatsal med guldstuckatur i taket, kristallkronor och en gigantisk oljemålning på väggen, trapphuset var också rikligt ornamenterat. Huset är byggt i atrium och klassrummen ligger på andra våningen som har glasväggar ned mot huvudentrén. Gymnastiksalen är jättestor och helt nyrenoverad - kanonfin och musikrummet mycket välutrustat med instrument.  Men eftersom vi är i Kina går inte renoveringen helt enligt planerna vilket bland annat innebar att luftkonditioneringen till stora delar inte fungerade än vilket innebar en bastuvarm matsal. Klassrummen är dock utrustade med fläktar så att barnen inte skall smälta bort och gymnastiklektionerna förvandlas till en början till simlektioner istället till systemen är igång.


För Hugos del pågick första skoldagen till 11.30 så AC och jag hann sammanstråla med lite "veteranföräldrar" på Starbucks också - mycket trevligt folk och bra kontakter som lovar gott inför framtiden. Nu är det jag som anmäler mig till SWEA :-)


Hugo kom sedan nedstudsande för trapporna med ett leende på läpparna. Han var mycket nöjd med sin första dag och tyckte att det kändes som att han skulle trivas med många nya spännande kompisar. Det var en ren fröjd att se honom!


Hem för snabblunch och sedan tillbaka till skolan för introduktionsmöte med Nortons dagis. Han blir ett rött litet Troll (2-åringar) som går tillsammans med blåa större Troll (3-åringar). I Nortons grupp är det bara han och en till som skall skolas in och allt verkade toppen. De är 13 st i gruppen varav 9 blå Troll och 4 röda - och alltid tre fröknar på plats. Vilken lyx! Stora fina och fräscha lokaler och en stor gård att leka på. Är helt säker på att han kommer att trivas - han lekte på för fullt medan vi pratade.


Vi avslutade skoldagen med glasstund och softar nu medan vi väntar på att Hugos kompis M. som bor mittemot kommer hem från sin skola för lite eftermiddagslek.


Imorgon första riktiga skoldagen för Hugo mellan 8.30 och 14.40 och inskolning för Norton mellan 8.30 och 9.30 Vi ser redan fram emot det alla 3.

Av Lotta - 18 augusti 2009 11:21

Fortsätter på matspåret eftersom det är något som ligger mig nära om hjärtat. Vet också att jag har många kollegor på jobbet som engagerar sig helhjärtat i matfrågan.

Mat är också viktigt i Kina och ett sätt att hälsa på varandra, istället för att säga Ni hao (hur mår du) är att säga Chifan le ma (har du ätit).


Nu har jag klagat så många gånger på köttet att vi har fått rådet att bli vegetarianer :-). Det är en inställning till mat som är hart när obegriplig för kineser har jag förstått efter att ha läst på och själv varit på restaurang med en 6-årig vegetarian, kompisen V. Man har oerhört svårt att förstå varför man inte äter kött och det kanske inte är så konstigt i ett land som under långa perioder haft brist på mat. Varför skulle man frivilligt avstå från något så närande som kött om man inte absolut måste? Och orsaken att man tycker synd om djuren är man inte heller särskilt mottagliga för - inställningen till djur är mycket annorlunda än i väst och men ser dem främst som nyttoprodukter och inte som gulliga vänner med egna känslor.


Grönsaker och frukt är också ett komplicerat kapitel - det finns mycket olika sorter att välja på och många olika varianter som vi inte kommer åt i Sverige vilket är lyx för grönsaksälskare som vår familj. Problemet är bara att allt är så fruktansvärt besprutat så man måste vara oerhört noggrann med att skölja allt och om det går, gärna köpa "organiskt" (som förhoppningsvis är något mindre besprutade, om inte helt).


Själv inköpet av kött och fisk i en helt vanlig mataffär är också ganska annorlunda mot Sverige. Kommer ni ihåg köttfärsdebatten? Undrar vad de svenska hälsovårdsmyndigheterna skulle tycka om Carrefour i Beijing? Där ligger köttfärsen i stora tråg och man får själv lassa i så mycket man vill ha. Samma sak med kycklingbröst t ex - de ligger i en stor låda helt oskyddade och man plockar själv i en påse så många man vill ha. Tanken är väl inte att man tar med bara händerna men det är ju ingen som hindrar en om man säger så...

På Jinkalong simmar trötta fiskar i akvarier och man skall själv kunna peka ut vilken man vill ha. Idén är god men ingen vet ju hur länge fiskarna plaskat runt där i ett litet glastråg.


Det låter kanske som jag klagar men det gör jag inte alls - jag bara konstaterar att det är väldigt annorlunda mot vad en bortskämd svensk är van vid, och ibland skulle vi kanske behöva se oss själva på avstånd innan vissa debatter blir löjligt upphaussade.


Slutligen - sönerna och jag avslutade dagens shopping med lyxglass på Häagen Dazs. Tror ni mig om jag säger att det blev dyrare än söndagsmiddagen för 4 peroner senast? Men gott var det!

Av Lotta - 17 augusti 2009 07:36

Det här med att handla är en utmaning.

Allt måste köpas på olika ställen för att man skall få tag på det man vill ha, till bra kvalitet och resonabelt pris.

Jenny Lou's har anpassat sig till expats efterfrågan av mat från deras egna länder. För vår del är det müsli och färskt grovt bröd som vi kan hitta där samt min käpphäst - yoghurt utan socker eller sötningsmedel. Vi har två Jenny Lou's i närområdet, ett lite mindre på gångavstånd (de har inte brödet jag vill ha dock) och ett större på cykelavstånd (ca 3 km).

Kött har jag försökt köpa på Carrefour och Jenny Lou's - köttfärsen är ok men övriga köttet är segt som gummi som tidigare berättat och kinesisk korv smakar socker. För bra kött och korv får man ta sig till "den tyske slaktaren" också på cykelavstånd men 1 km åt andra hållet från Jenny Lou's.

Grönsaker och frukt finns på Jenny Lou's men inte så kul utbud och rätt dyrt. Då får man istället bege sig till lokala grönsaksmarknaden (bilavstånd) eller köpa av "grönsakstanten" som står utanför områdets grindar 5 dagar i veckan. Tanten är dyrare än grönsaksmarknaden men har bättre kvalitet och roligare utbud än Jenny Lou's.

Stormarknader som Carrefour och Auchan (stormarknader verkar vara en fransk exportvara, och Frankrike som är så känt för sina små charmiga specialbutiker!) finns ju självklart också, på bilavstånd, och de är främst intressanta för blöjor, rengörings- och tvättmedel och liknande.

Vad gäller alkohol är det ju däremot lättillgängligt eftersom det finns i alla matbutiker. Öl är jättebilligt, i alla fall kinesiskt och den vanligaste måltidsdrycken i Kina. Vin är däremot dyrt men vi har faktiskt hittat en kinesisk variant som är riktigt god.

Så... vilka kriterier man än väljer att sätta högst upp på listan så är det minst 3 olika ställen som måste uppsökas regelbundet.


Matlagningen blir ju också en utmaning och det är svårt att få till den mat man brukar laga hemma. Vissa saker som man använder regelbundet hemma, är importerat och galet dyrt här om man jämför med Sverige: fetaost, grädde, tomater på burk, pasta, müsli, skinka/korv som smörgåspålägg t ex. Det är svårt att börja laga kinesiskt, dels eftersom man inte vet vilka ingredienser man skall ha och hur man skall hitta dem i butiken, dels eftersom barnen inte automatiskt ändrat smaklökar. Efter 6 veckor med lunch och middag nästan varje dag börjar fantasin tryta och det blir skönt när skolan tar över ett mål om dagen i alla fall.


Och tack för att alla restauranger i området har take-away av hela sina menyer. För enbart 5 RMB (ungefär lika mycket i SEK) extra levereras maten rykande varm ändra fram till ytterdörren. Så vi kan få en söndagmiddag för hela familjen med Gong pao-chicken, jätteräkor, bönor Sichuan och sötsurt fläsk samt ris för 40 RMB per person - det är annat än lunch i Alvik det!

Av Lotta - 15 augusti 2009 11:02

Svåger/bror P som är egenföretagande snickare skulle inte bli imponerad av kvaliteten på byggandet här i Beijing. Det mesta känns inte som det är byggt med något längre tidsperspektiv vad gäller hållbarheten, snarare med tanken att går nåt sönder får man väl fixa det då.

Husen i vårt områden har samtliga grava fuktproblem förstår jag från grannarna, mycket översvämmade källare och mögel nu under regnsäsongen juli-augusti. Vårt hus är tydligen nyligen totalt omgjort i källar- och garagevåningen (vilken tur vi haft!) - inte bara blev vårt hus översvämmat så fort det regnade utan vi orsakade dessutom problem för vår granne och nu är det deras hus tur att saneras.

Grannarna mitt emot har luftförbättrare i hela huset och mögel i garaget och grannarna brevid oss åt andra hållet samma sak.

Just nu känns vårt hus lite som "Drömkåken" i filmen - alla gardinstängerna rasar ned och vi har haft en hantverkare här i flera timmar för att åtgärda detta. Spotlightsen som vi har många av, pajar i rasande fart, listen under diskbänken och diskmaskinen sitter löst och rasar ned flera gånger om dagen. Reglagen i spisfläkten har antingen ramlat bort eller håller på att göra det och ett av köksskåpen hänger snett. Putsen på de vita väggarna faller på vissa ställen ned på golvet som vitt, fint pulver. Självstängningsmekanismen till dörren in till garaget från huset har pajat (hantverkarna löste det genom att helt plocka bort det), altandörrens lås är mycket bristfälligt och högst upp i huset har vi en balkongdörr som mystiskt öppnar sig själv.... Och all utomhusbelysning har lagt av.

Jag vill inte gnälla men ibland känns det som jag skulle kunna göra det till ett deltidsjobb bara att hantera och koordinera allt som behöver lagas i huset. Sammanfattningsvis är det fint....men skört!

En charmig historia om den ovilja som ibland finns att fixa det som inte funkar står väninnan AC och hennes familj för : 

De hade en ytterdörr som svällde så fort det regnade vilket gjorde att dörren inte kunde öppnas förrän flera timmar senare när den hade torkat. Det tyckte de var lite jobbigt (!) så de ringde Customer Service för hjälp att fixa det men de var lätt ovilliga att lösa problemet:

Argument 1) Problemet uppstår bara nu under regnperioden. Från september och framåt kommer problemet att vara löst av sig själv

AC insisterade dock och hävdade att det var en säkerhetsfråga också, tänk om det börjar brinna och de inte kan komma ut?

Argument 2) Det kommer inte att börja brinna - huset är byggt av sten!

AC köpte inte det.

Argument 3) Om det ändå börjar brinna behöver ni inte oroa er - vi kommer och hjälper er att komma ut

Inte heller det accepterade man vilket gjorde att hantverkare till slut skickades dit som muttrande löste problemet genom att karva bort trä på dörren tills den passade.

Frågvis undrar vad som händer i vinter när kylan kommer?


Avslutningsvis - för de som är intresserade av lite bilder så har vi lagt in några en vecka bakåt i tiden. Scrolla nedåt bara.

Av Lotta - 14 augusti 2009 11:17

Jaha, så har man överlevt Yashow Clothing Market också och utvecklats till en bättre människa genom att gå utanför sin "comfort zone" riktigt ordentligt.

Det som inte dödar en, stärker en heter det ju och barnen och jag kom tillbaka hem oskadda med påsar på släp och det skall väl vara ett gott tecken.

Alla som blir obehagligt berörda av kopie-shopping slutar läsa här...


AC och jag tågade in strax efter öppning med barnen i släptåg och forcerade direkt till barnavdelningen. Blicken framåt och vi lät ingen eller inget distrahera oss på vägen - ingen skulle minsann få lura på oss något vi inte ville ha. Väl framme kunde jag konstatera att det finns mycket fult som man inte vill ha men också mycket fint i bra kvalitet. För mig känns det som den falska logotypen mest kommer till som en extra feature - till största delen tycker jag att man vill köpa ett kopierat plagg framförallt för att man tycker designen är snygg från början.

Hittade ett par schyssta byxor till Hugo och en tröja - sedan var det bara att börja. Initialpriset är löjligt högt och så självklart prutbart att man inte behöver tveka att köra igång. Det är mycket "extra good quality", "latest models", "impossible" och efter ett antal bud fram och tillbaka (på engelska och via kalkylator, fixar inte detta på kinesiska än men vänta bara) så gjorde jag avslut. Vet inte hur många "final price" vi kom fram till men slutresultatet kändes ok. Hugo var lätt stressad under processen och tyckte att butikstjejen och jag var fruktansvärt tjatiga. Efter en stund började han också lägga sig i och förstärka mina "no, never" - blir nog en proffsprutare av honom skall ni se.

Drog iväg till ett annat ställe, stärkt av första inköpet och lyckades få ett avslut till. Sedan letade vi upp AC som förhandlade om shorts med mindre lyckat resultat och förolämpningar från försäljaren - mindre kul.

Veteranen E anslöt och coachade oss vidare - hon kunde göra det på kinesiska vilket känns mer rutinerat och poängterade att det är viktigt att fastställa att man faktiskt bor här permanent och inte turistar och underförstått inte accepterar vilka tokpriser som helst.

Finalmente - kul upplevelse, kommer att åka dit igen inför höst/vintersäsongen och känner mig lite nöjd med mig själv och stolt över mina barn som hänger med på alla stolligheter utan att klaga ett knyst.


Bilderna visar Hugo och Norton före besöket - och Norton efteråt. 


Nu - take away pizza och sedan Natt på Museet 2, inköpt idag för 10 RMB (förhoppningsvis inklusive både bild och ljud :-))

Av Lotta - 13 augusti 2009 13:20

...är man ju sugen på. Blev inga i år eftersom vi åkte innan de var mogna. Och samma sak var det med de röda vinbären och hallonen i Bengtsbo. Sådant man kan ligga vaken och fundera på.

Istället kompenserade vi med shopping i mathörnan på Ikea Beijing idag. Förutom kaviar och knäckebröd köptes Ahlgrens bilar och Salta sillar och.... kräftor kokta som vi vill ha dem i Sverige. Patetiskt eller hur men jag kan inte leva utan åtminstone några stycken, även om de inte är svenska (förmodligen kinesiska, säkert skeppade till Sverige för kokning och sedan tillbakaskickade hit - räkna ut hur många utsläppsrätter man måste köpa för att kompensera det, någon som orkar).

Vi köpte också allt det där som man vet att man garanterat hittar på Ikea - förvaringsbackar för leksaker, fall-ur-sängen-skydd till Norton, en vettig potatisskalare, tvättkorg etc. Och som man vet ser någorlunda ok ut - inte ljusblått eller ljusgrönt i mjukplast med fula blommönster.

Och en potta till Norton - hög tid att börja träna. Enligt den kinesiska modellen börjar man redan när barnen är bebisar, introducerar särskilda ljud som representerar när det "är dags" och använder byxor som är öppna i grenen. Lite ovant för oss, så vi kör den klassiska svenska modellen. Dessutom är blöjor löjligt dyrt här vilket är ytterligare ett incitament att börja träna.

Imorgon förmodligen shopping på klädmarknad....jag stålsätter mig och återkommer med rapport.

Av Lotta - 12 augusti 2009 11:15

Idag steg temperaturen till 37 grader och det enda vi orkat med är att blöta upp våra skinn till Svampbob Fyrkants-konsistens i poolen.

Värmen får min hjärna att kännas som Svampbob också så det blir några korta notiser från Beijinggänget idag - får inte ihop någon sammanhängande text...

Läste att prinsessan Madeleine äntligen fått slå till och förlova sig men gläder mig hundrafalt mer åt att kollegan A gjort detsamma under semestern - grattis, grattis!

Trots de varma kvällarna är det dåligt med uteserveringar i Beijing läser jag. Den 1 oktober firas 60-årsjubileet av bildandet av Folkrepubliken Kina och förberedelserna når inte upp i olympisk nivå men närapå. Bland annat är det förbjudet att skräpa ned och där inkluderas tydligen bord och stolar så polisen ligger på som hökar om någon stackare sätter sig på en stol utanför ett café. Istället är takterasser stort här.

Annars upprörs man mycket över de 100 backpackers som nyligen övernattade på Kinesiska Muren. Egentligen är det förbjudet men de betalade och då var det plötsligt sanktionerat från myndigheterna. Knepigt det där med kapitalism ibland.

http://www.chinasmack.com/pictures/foreigners-camping-great-wall-chinese-reactions/

I dagens Ebbot-intervju (City Weekend - TSOOL verkar poppis här) säger han att om han fick jämföra Stockholm med en stad skulle det vara en pudel. Mycket stora tankar som uttrycks på bortaplan....

Kurs i mandarin igår - hur kommer det sig att fru heter tai tai och man xiansheng? Om ni inte förstår frågan, försök uttala orden och tala om för mig vilket som är mest rättvist för två nybörjare - att behöva säga min fru eller min man?

Avslutningsvis - vi uppskattar otroligt när någon lägger in en Kommentar i bloggen. Det är så kul att höra ifrån er och att ni läser så regelbundet. Tack snälla och fortsätt gärna!

Ovido - Quiz & Flashcards