Alla inlägg den 17 augusti 2009

Av Lotta - 17 augusti 2009 07:36

Det här med att handla är en utmaning.

Allt måste köpas på olika ställen för att man skall få tag på det man vill ha, till bra kvalitet och resonabelt pris.

Jenny Lou's har anpassat sig till expats efterfrågan av mat från deras egna länder. För vår del är det müsli och färskt grovt bröd som vi kan hitta där samt min käpphäst - yoghurt utan socker eller sötningsmedel. Vi har två Jenny Lou's i närområdet, ett lite mindre på gångavstånd (de har inte brödet jag vill ha dock) och ett större på cykelavstånd (ca 3 km).

Kött har jag försökt köpa på Carrefour och Jenny Lou's - köttfärsen är ok men övriga köttet är segt som gummi som tidigare berättat och kinesisk korv smakar socker. För bra kött och korv får man ta sig till "den tyske slaktaren" också på cykelavstånd men 1 km åt andra hållet från Jenny Lou's.

Grönsaker och frukt finns på Jenny Lou's men inte så kul utbud och rätt dyrt. Då får man istället bege sig till lokala grönsaksmarknaden (bilavstånd) eller köpa av "grönsakstanten" som står utanför områdets grindar 5 dagar i veckan. Tanten är dyrare än grönsaksmarknaden men har bättre kvalitet och roligare utbud än Jenny Lou's.

Stormarknader som Carrefour och Auchan (stormarknader verkar vara en fransk exportvara, och Frankrike som är så känt för sina små charmiga specialbutiker!) finns ju självklart också, på bilavstånd, och de är främst intressanta för blöjor, rengörings- och tvättmedel och liknande.

Vad gäller alkohol är det ju däremot lättillgängligt eftersom det finns i alla matbutiker. Öl är jättebilligt, i alla fall kinesiskt och den vanligaste måltidsdrycken i Kina. Vin är däremot dyrt men vi har faktiskt hittat en kinesisk variant som är riktigt god.

Så... vilka kriterier man än väljer att sätta högst upp på listan så är det minst 3 olika ställen som måste uppsökas regelbundet.


Matlagningen blir ju också en utmaning och det är svårt att få till den mat man brukar laga hemma. Vissa saker som man använder regelbundet hemma, är importerat och galet dyrt här om man jämför med Sverige: fetaost, grädde, tomater på burk, pasta, müsli, skinka/korv som smörgåspålägg t ex. Det är svårt att börja laga kinesiskt, dels eftersom man inte vet vilka ingredienser man skall ha och hur man skall hitta dem i butiken, dels eftersom barnen inte automatiskt ändrat smaklökar. Efter 6 veckor med lunch och middag nästan varje dag börjar fantasin tryta och det blir skönt när skolan tar över ett mål om dagen i alla fall.


Och tack för att alla restauranger i området har take-away av hela sina menyer. För enbart 5 RMB (ungefär lika mycket i SEK) extra levereras maten rykande varm ändra fram till ytterdörren. Så vi kan få en söndagmiddag för hela familjen med Gong pao-chicken, jätteräkor, bönor Sichuan och sötsurt fläsk samt ris för 40 RMB per person - det är annat än lunch i Alvik det!

Ovido - Quiz & Flashcards