Alla inlägg den 9 augusti 2009

Av Lotta - 9 augusti 2009 10:42

Efter en soft lördag med trevlig amerikansk lunch (igen) som enbart förmörkades av att Norton rusade rakt in i ett bord och använde pannan som stötdämpare, efterföljt av trevligt skvaller med veteransvenskar, tog vi oss i kragen och satte på oss turistkepsarna igen.

Hugo fick välja mellan polismuseum, dinosaurieskelett, planetarium och militärmuseum - gissa vad det blev? Behövdes inte så många gissningar där, va?

Sagt och gjort, Militärhistoriska museet blev det och när vi bromsade in framför en jättebyggnad med en stor öppen plats framför, var det en ny sida av Kina som uppenbarade sig. Klassisk Sovjetstil med en jättestor stjärna på toppen av byggnaden och statyer i grovhuggen teknik av det kämpande folket och de tappra soldaterna. En militärbåt man fick gå ombord på och en jättestor Dong Feng-missil lovade gott.

Väl inne mötte ännu mer klassisk kommunistisk design med röda fanor och massor av tanks, kanoner, haubitsar, flygplan och diverse vapen. Pampiga bakgrundsmålningar som satte allt i sitt sammanhang och mycket fakta, bilder och autentiska föremål från bl a det kinesisk-japanska kriget http://sv.wikipedia.org/wiki/Andra_sino-japanska_kriget  gjorde att man lätt tillbringade några timmar där. http://www.stenborg.com/beijing2007/militarmuseum.htm

Varsin militärbil rikare tågade vi över gatan för sen lunch och lyckades hitta ett ställe som kändes genuint, efter all usa-imperialistisk mat som glidit ned för våra strupar de senast dagarna.

Genuint - men med menyn tillgänglig på engelska - underbart! Vi kunde undvika grislunga, åsneskank och annat delikat och lyckades beställa en toppengod måltid med något för alla; kyckling/cashew för Hugo, söt-surt fläsk för Norton och enormt goda "rostade" haricots verts med chili och vitlök för Roger och mig. Norton charmade som vanligt gästerna runt omkring genom att killa dem under armen och ropa ni hao - behöver jag säga att det var poppis.

Hemfärden tog låååång tid eftersom det värsta regnovädret hittills under vår vistelse valde att bryta ut vilket tvingade bilarna att köra oortodoxa genvägar genom rondeller för att inte få in de enorma mängder vatten som fyllde vissa gator, i motorn.

Ikväll drar Lotta till gymmet med AC, får se hur det går. Roger har kört inlines med Hugo som påhejande bihang på cykel - vi inte bara äter fläsk, vi rör på det också.

Ovido - Quiz & Flashcards