Alla inlägg den 15 augusti 2009

Av Lotta - 15 augusti 2009 11:02

Svåger/bror P som är egenföretagande snickare skulle inte bli imponerad av kvaliteten på byggandet här i Beijing. Det mesta känns inte som det är byggt med något längre tidsperspektiv vad gäller hållbarheten, snarare med tanken att går nåt sönder får man väl fixa det då.

Husen i vårt områden har samtliga grava fuktproblem förstår jag från grannarna, mycket översvämmade källare och mögel nu under regnsäsongen juli-augusti. Vårt hus är tydligen nyligen totalt omgjort i källar- och garagevåningen (vilken tur vi haft!) - inte bara blev vårt hus översvämmat så fort det regnade utan vi orsakade dessutom problem för vår granne och nu är det deras hus tur att saneras.

Grannarna mitt emot har luftförbättrare i hela huset och mögel i garaget och grannarna brevid oss åt andra hållet samma sak.

Just nu känns vårt hus lite som "Drömkåken" i filmen - alla gardinstängerna rasar ned och vi har haft en hantverkare här i flera timmar för att åtgärda detta. Spotlightsen som vi har många av, pajar i rasande fart, listen under diskbänken och diskmaskinen sitter löst och rasar ned flera gånger om dagen. Reglagen i spisfläkten har antingen ramlat bort eller håller på att göra det och ett av köksskåpen hänger snett. Putsen på de vita väggarna faller på vissa ställen ned på golvet som vitt, fint pulver. Självstängningsmekanismen till dörren in till garaget från huset har pajat (hantverkarna löste det genom att helt plocka bort det), altandörrens lås är mycket bristfälligt och högst upp i huset har vi en balkongdörr som mystiskt öppnar sig själv.... Och all utomhusbelysning har lagt av.

Jag vill inte gnälla men ibland känns det som jag skulle kunna göra det till ett deltidsjobb bara att hantera och koordinera allt som behöver lagas i huset. Sammanfattningsvis är det fint....men skört!

En charmig historia om den ovilja som ibland finns att fixa det som inte funkar står väninnan AC och hennes familj för : 

De hade en ytterdörr som svällde så fort det regnade vilket gjorde att dörren inte kunde öppnas förrän flera timmar senare när den hade torkat. Det tyckte de var lite jobbigt (!) så de ringde Customer Service för hjälp att fixa det men de var lätt ovilliga att lösa problemet:

Argument 1) Problemet uppstår bara nu under regnperioden. Från september och framåt kommer problemet att vara löst av sig själv

AC insisterade dock och hävdade att det var en säkerhetsfråga också, tänk om det börjar brinna och de inte kan komma ut?

Argument 2) Det kommer inte att börja brinna - huset är byggt av sten!

AC köpte inte det.

Argument 3) Om det ändå börjar brinna behöver ni inte oroa er - vi kommer och hjälper er att komma ut

Inte heller det accepterade man vilket gjorde att hantverkare till slut skickades dit som muttrande löste problemet genom att karva bort trä på dörren tills den passade.

Frågvis undrar vad som händer i vinter när kylan kommer?


Avslutningsvis - för de som är intresserade av lite bilder så har vi lagt in några en vecka bakåt i tiden. Scrolla nedåt bara.

Ovido - Quiz & Flashcards