Alla inlägg den 20 augusti 2009

Av Lotta - 20 augusti 2009 08:49

I dag var det den stora dagen - skolstart för Hugo och Norton i SSB, Svenska Skolan Beijing! Igår som var den Sista Dagen på Sommarlovet blev det mycket kompislek och självklart glass, som förberedelse inför det stora Allvaret. Två "skolklara" barn hittar ni längre ner.


Skoldagen började halv 9 med samling i skolans huvudentré för nya och gamla barn. Först blev vi "tempade" i entrén och fick handdesinficering enligt instruktion från kinesiska myndigheter - så kommer det att vara framöver för alla som går/arbetar i eller besöker skolan med anledning av influensan (det gäller också 7 dagars karens efter feber alternativt läkarintyg i hela Kina). Rektor Mona hälsade välkommen och sedan fick alla skolbarn gå vidare med respektive fröken upp till sina klassrum. Hugo skall gå i en 1-3:a tillsammans med 17 andra kompisar, totalt är det 14 killar och 4 tjejer. I Hugos 1:a är de 7 elever. Första dagen fick de kolla in sitt klassrum, presentera sig och berätta om sina sommarminnen som de haft i läxa under sommaren att ta med. Glass bjöds det också på - populärt. Fröknarna heter Lena och Ditte och det är Ditte som är huvudansvarig för 1:orna. Innan Hugo gick iväg med sin nya klass var han ganska ordentligt pirrig och dessutom totalsvettig eftersom vi fått cykla till skolan i tokfart efter att ha glömt cykelhjälmen och fått cykla tillbaka. Men modig och tapper som han är travade han bestämt iväg med de andra och jag fick gå vidare till matsalen för en informationsstund.


Vi nya föräldrar fick sedan en rundvandring i skolan som är ganska nyinflyttad (november förra året) och inrymd i ett f d klubbhus i ett expatbostadsområde som heter Gahood. Det såg fräsch och ganska mycket annorlunda ut än en klassisk svensk skola - aulan var en före detta paradmatsal med guldstuckatur i taket, kristallkronor och en gigantisk oljemålning på väggen, trapphuset var också rikligt ornamenterat. Huset är byggt i atrium och klassrummen ligger på andra våningen som har glasväggar ned mot huvudentrén. Gymnastiksalen är jättestor och helt nyrenoverad - kanonfin och musikrummet mycket välutrustat med instrument.  Men eftersom vi är i Kina går inte renoveringen helt enligt planerna vilket bland annat innebar att luftkonditioneringen till stora delar inte fungerade än vilket innebar en bastuvarm matsal. Klassrummen är dock utrustade med fläktar så att barnen inte skall smälta bort och gymnastiklektionerna förvandlas till en början till simlektioner istället till systemen är igång.


För Hugos del pågick första skoldagen till 11.30 så AC och jag hann sammanstråla med lite "veteranföräldrar" på Starbucks också - mycket trevligt folk och bra kontakter som lovar gott inför framtiden. Nu är det jag som anmäler mig till SWEA :-)


Hugo kom sedan nedstudsande för trapporna med ett leende på läpparna. Han var mycket nöjd med sin första dag och tyckte att det kändes som att han skulle trivas med många nya spännande kompisar. Det var en ren fröjd att se honom!


Hem för snabblunch och sedan tillbaka till skolan för introduktionsmöte med Nortons dagis. Han blir ett rött litet Troll (2-åringar) som går tillsammans med blåa större Troll (3-åringar). I Nortons grupp är det bara han och en till som skall skolas in och allt verkade toppen. De är 13 st i gruppen varav 9 blå Troll och 4 röda - och alltid tre fröknar på plats. Vilken lyx! Stora fina och fräscha lokaler och en stor gård att leka på. Är helt säker på att han kommer att trivas - han lekte på för fullt medan vi pratade.


Vi avslutade skoldagen med glasstund och softar nu medan vi väntar på att Hugos kompis M. som bor mittemot kommer hem från sin skola för lite eftermiddagslek.


Imorgon första riktiga skoldagen för Hugo mellan 8.30 och 14.40 och inskolning för Norton mellan 8.30 och 9.30 Vi ser redan fram emot det alla 3.

Ovido - Quiz & Flashcards