Direktlänk till inlägg 25 juni 2010

Kinesiskt gästabud

Av Lotta - 25 juni 2010 05:06

Vår snälla chaufför Mr Gao hade igår bjudit in oss och familjen L-R på avskedsmiddag. Vi laddade hela dagen och hade investerat i en så svensk present att ta med som vi kunde få tag på här i Beijing; IKEA-inköpt svenskt godis, choklad, pepparkakor, skorpor, Lingonsaft och mini-snapsar.


Som vanligt var chaufförsservicen på topp. Mr Gao och hans peng you (kompis) hämtade upp oss i två bilar och körde oss ända fram till dörren till huset där familjen bor. Vi knatade upp för 7 trappor tills vi nådde målet som var en trevlig lägenhet där Mr Gaos fru och dotter väntade på oss.


De hade bullat upp med kakor, körsbär som Mr Gao hade plockat själv, druvor och ett berg av litchi-frukter - smaskigt värre och barnen som av naturliga skäl inte ätit på länge smaskade friskt. Vi slog oss ned och smaskade frukt vi också och fick sedan titta på paret Gaos exklusiva bröllopsalbum med de mest fantastiska och glamourösa bröllopsbilder man kan tänka sig. Många av bilderna dekorerade också lägenheten och var helt klart något hela familjen var stolta över.


Familjen Gao, exklusive lillebror som var hemma hos mormor


  

Hela gänget på en av de första bilderna av mååååånga under kvällens lopp


Haizi - the children - barnen


Sedan bar det iväg mot restaurangen där vi skulle äta. På vägen passerade vi en mysig restauranggata med massor av uteserveringar som var fulla av folk som njöt av lagom värme i skymningen.


På restaurangen fick vi "chambre separée" för vårt sällskap, vilket är mycket vanligt i Kina. Och sedan startade beställningen.... Roger och Tomas fick äran att bestämma vad vi skulle äta under ivrigt påhejande av mr Gao. De försökte lite modest säga att det räckte efter en fyra rätter eller så men det tyckte inte värden utan han manade på ytterligare, och ytterligare. Resultatet blev ett dignande bord av kinesiska läckerheter - lite som vi kände igen sedan tidigare men mycket nyheter också. Inte säker på att jag kommer ihåg allt men det här åt vi:

Pekinganka

Sötsurt fläsk (barnens favorit)

Annat fläsk i strimlor som skulle rullas in i en pannkaka

Små bröd som såg ut som champinjonhattar + grönsaksröra med bl a selleri

Små kuvertbröd + annan grönsaksröra

Sallad med kinesisk dressing

Någon typ av grön bladsgrönsak med vitlök

Någon typ av gröna skott med god sötsur dressing

Färska bambuskott med chili

Lammspett med sichuanpeppar

Friterade räkor med dippsås

Majs med pinjenötter


Mycket och gott  


Ja ni förstår vilken fest och vilka klot vi liknade när vi gick därifrån. Barnen drack persiko- och plommonjuice och vi vuxna skålade (frekvent) i kinesisk öl. Vi lärde oss kinesiska skålningsregler där det är viktigt att slå i glasen och att hålla glasen på rätt höjd (äldre håller glaset högre än yngre, anställd lägre än bossen, anställd lägre än bossens fru :-) etc.


Under tiden vi åt fotograferades det ymningt som sig bör i sällskap med kineser som i regel älskar att dokumentera viktiga händelser på bild. Hela sällskapet, alla män tillsammans, fruarna tillsammans, barnen tillsammans, Mr Gaos familj med våra barn, Mr Gaos familj med oss vuxna, Mr Gao med mig och AC..... ja, kombinationerna var oändliga och till slut hade jag fläckar framför ögonen av allt blixtrande!  Kanske får också vi äran att placeras i bokhyllan hemma hos familjen Gao, precis som de två utländska familjer han jobbat för tidigare?

Barnen åt med god aptit och V och Hugo roade sig med att försöka lära servitriserna att säga "rörmokare" vilken hade varierande framgång.


En oförglömlig kväll med delikat mat och trevligt sällskap!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lotta - 19 september 2010 18:22

Ännu en intensiv vecka till ända och dags för summering och reflektion. Vädermässigt är jag nu fullt övertygad om höstens ankomst, den här veckan har varit en berg och dalbana mellan strålande sol och vräkande hellregn (när jag korrläste såg jag...

Av Lotta - 12 september 2010 18:46

Så är första jobbveckan avklarad och överlevd för min del. Måndagen gick utmärkt men tisdag kväll kokade hjärnan över. Inte kom jag ihåg att det var så här jobbigt att jobba:-). Jag har ju bara varit bort ett drygt år och det har jag ju varit förut e...

Av Lotta - 6 september 2010 19:00

Nåja, det var väl en onödigt dramatisk rubrik på det här inlägget men det är helt klart en ny fas som vi går in i nu när jag går tillbaka till jobbandet. Ser fram emot att återta "karriären, det helt klart, men känner mig också lite melankolisk över ...

Av Lotta - 29 augusti 2010 14:59

Helgen börjar gå mot sitt slut och en summering kan väl vara på plats av en händelserik sådan. Två trötta golfare kom hem efter mörkrets inbrott, varsin QP Cheese tjockare och däckade i soffan framför TVn. På lördagsmorgonen tog vi oss i kragen ...

Av Lotta - 28 augusti 2010 10:37

Första skolveckan har flutit på med lite avbrott för hösthostan som drabbat båda sönerna. Typiskt terminsstart och i fredagens veckobrev varnas för det sedvanliga lössutbrottet på skolan. Är det någon som kan tala om för mig var dessa löss kommer ifr...

Ovido - Quiz & Flashcards