Alla inlägg under september 2009

Av Lotta - 8 september 2009 10:44

Efter planeringsmöte med AC på morgonen begav jag mig till IKEA för att shoppa typiskt svenska förnödenheter till torsdagens Enea-middag hemma hos oss. Allt började bra, slet åt mig knäckebröd, mjukt tunnbröd, rökt lax "en masse", Bridge-blandning (det ultimata pensionärsgodiset men ack så svenskt), och minisnapsar i 10-pack. Sedan tog det stopp!!! Det fanns ingen sill - Ingvar, hör du mig? Det finns ingen sill på IKEA Beijing. Hur skall vi ens komma i närheten av typiskt svenskt utan sill?  Och hur skall man kunna bjuda på snaps om man inte har någon sill till, det blir ju bara blaj


Jag föreslog för Roger att vi kanske kunde be Vivian som är marknadsassistent på Enea i Shanghai att svänga förbi IKEA ,där men där tyckte han att gränsen gick för hur långt man kan tänja hennes arbetsuppgifter Flört


Så vad gör man, finns det någon snabbinläggning man kan göra själv? Och vad skall man då använda för fisk som finns tillgänglig här i Kina? Man kan ju inte gärna köra tonfisk eller lax. Om någon som läser den här bloggen har en idé på någon typ av fusksill man kan göra så snälla, dela med er före onsdag kväll.





Av Lotta - 7 september 2009 12:58

Tänk att man skulle behöva flytta till Kina för att få en personlig assistent - har aldrig lyckats få en liten "ulla-bella-min-sekreterare" i något av mina jobb så jag får passa på att njuta nu av Ayi Li.


Förutom att hon tvättar, städar och stryker (förstår ni, våra lakan och barnens samtliga kläder är slätare än putsad marmor!!!) så hjälper hon mig med alla möjliga sysslor - idag har hon varit ovärdelig när en av områdets "workers" var här och fixade vår utebelysning som lagt av... Jag utnyttjar henne för att träna kinesiska på, får hjälp med matinköp och hon är väldigt gullig med barnen. Kort sagt, en klippa när man är utsedd till Projektledare för Familjen och Huset AB.


En ayi kan också vara behjälplig på andra sätt. Grannens son fick punktering på ena cykelhjulet. Ayi tog med den till byn för lagning och betalade 2 RMB (lika mycket i svenska!!!). Ett par dagar senare blir det punka på andra däcket. Då tar grannen själv cykeln till reparation, till samma gubbe, och då kostar det plötsligt 65 RMB - typisk laowai-pålägg med andra ord (laowai=utlänning). Tror jag skall be Ayi Li om hjälp med mina skor som gått sönder.


Och en sak till...Li har just befriat Roger och Hugo från en middag bestående av fisk som Hugos kompis M. fiskat när han var på kalas igår. M. drog upp så många fiskar så att vi fick 3 st som jag glatt tog emot och tänkte laga till. Tyvärr vägrar båda två att äta dem och Norton är ju notorisk fiskvägrare sedan tidigare så.... jag gav bort fiskarna till Li som glatt tog emot dem (kanske genuint glad eller också förstod hon att hon gjorde mig en tjänst :-).


Hugos och M. hockeyintroduktion blev framflyttad till fredag så jag får återkomma i slutet av veckan med rapport om det. Imorgon har han sin första EfterSkolanAktivitet - han fick sitt förstahandsval som var bollsport, vilken tur!


Själv drar jag till IKEA med AC imorgon för att bunkra svenska specialiteter inför Eneafesten hemma hos oss på torsdag då vi får hit 10 entusiastiska kineser - en sillbit och en nubbe skall vi bland annat tvinga på dem. Sedan får vi väl spela de 4 CD-skivorna med svensk sommarmusik som jag fick av Katja innan jag avreste - när kineserna går hem vill jag att de gör det sjungandes Sjösalavår!

Av Lotta - 6 september 2009 10:35

Lördagens stora attraktion var skridskoåkning på Ice Zone. Roger och Hugo fick med sig grannen J. med barnen M, T och lilla M. 


Som tidigare var det väldigt lugnt på isen så vi fick den i princip för oss själva förutom en kille som fick privatlektion i hockey och en tjej i konståkning (privatlektioner även i lagsporter är bisarrt men vanligt här). Konståkningsläraren påminde starkt om Freddie Mercury med trimmat helskägg. Tänk såna skägg man brukar se på frisyrmodeller från 1972 i gamla dammiga herrfriseringar....jag tror att jag skippar mina konståknings-ambitioner.


Hugo åkte på som ett riktigt proffs och kompisarna som var i princip totala nybörjare gjorde snabbt framsteg. Till och med lilla M 4 år vågade sig efter en stund på isen - sedan var hon så stolt över sin prestation att hon berättade om det för alla som vill höra på resten av kvällen. Det var bara Norton som fick stå vid sidan av vilket han inte var helt nöjd med. Dock fick han åka mellan Rogers ben en kortis och fick då en fartupplevelse han inte riktigt uppskattade så sedan var han ganska nöjd med att titta på från sidan. Imorgon börjar Hugos och M. nybörjarhockeyträning. De kommer att få kul!


Kvällen tillbringade vi tillsammans med trettiotalet svenskar, vuxna och barn, på barbecue i Yosemites klubbhus. Så mycket gäster har de inte haft på länge - de verkade supernöjda med kvällen och hade dukat upp fint utomhus för bara oss. Gott grillat kött av alla slag och läcker tillbehörsbuffé gjorde att allas smaker blev tillfredställda. Personalen var något oorganiserade dock och slagna av häpnad av sådana för oss självklara faktum som att vi ville ta en fördrink utomhus medan vi minglade innan middagen, att vi ville dricka något så konstigt som vin till maten - dock var de väldigt noggranna med att dela ut enkäter till alla ang. kvaliteten på arrangemanget som de mer eller mindre bestämt försökte pressa oss att fylla i. 


Kvällen var trevlig med många kul historier om allas erfarenheter. Barnen som var i alla åldrar från 2-14 kom jättebra överens och lekte intensivt i gäng hela kvällen, vi såg knappt röken av Hugo och M. efter att de frossat klart från buffén.


Idag regnar det och är kallt så det blir en riktig innesittardag. Ikväll skall Roger iväg på draft - wish him luck!

Av Lotta - 5 september 2009 05:43

Väderleksprognosen har hotat med 95% risk för nederbörd idag och det är grått, grått, grått så utflykten till Sommarpalatset är inställd. Istället för en skildring av den bjuder jag här på recept på världens godaste bönor som Roger och jag blivit helt fixerade av.


Szechuan Green Beans är kanongott som en liten egenrätt (Roger och jag åt den som "fredagsgott" med en öl istället för t ex chips i går kväll) eller som ett tillbehör till en bit kött eller fisk. Gillar man inte stark mat är det inte att rekommendera, maten från Szechuan-provinsen är känd för sin chilihetta och tar man bort hettan tycker jag att man tar bort charmen med rätten, dock kan man ju givetvis reglera hur het den skall vara.


I receptet används kinesiska long beans (se bilden nedan) men andra gröna bönor går givetvis också bra, t ex Harry Kuvert som det heter i familjen Åkerberg. Receptet använder också chili paste men det tycker jag är helt fel, torkad röd chili skall det vara som man hackar själv. Blir både godare och vackrare.


Bönorna är "dry fried" vilket innebär att man steker/wokar dem råa dvs inte förkokta eller förbehandlade. Det är en teknik som används en hel del i Szechuan-köket och ger krispiga bönor med tuggmotstånd.


Receptet skall räcka till 4 personer och det gör det kanske som tillbehör till en huvudrätt. Som ensamrätt endast till 2 personer.


SZECHUAN GREEN BEENS

(recept från www.chinesefood.about.com)

1 pound kinesiska long beans (amerikanskt recept, omvandla själva)

1 msk finhackad vitlök

1 msk finhackad färsk ingefära

2 vårlökar, enbart den vita delen, finhackad

Torkad röd chili, grovhackad, mängd enligt önskad hetta (eller 1/2 msk chili paste)

1 msk mörk sojasås

1/2 tsk socker

1/4 tsk salt (jag tycker det behövs mer)

2 msk vegetabilisk olja, för stekning


-Tvätta bönorna, torka dem noga och ansa över- och underdel. Om long beans används, skär upp i lagom långa bitar.

-Värm 1 msk olja på mediumvärme i wok helst eller stekpanna.

-Häll i bönorna och "stir fry" tills de blir lite "skrynkliga" och mörknar något, vilket tar ca 5-7 minuter (jag fick nog hålla på i 9 minuter ungefär).

-Ta upp bönorna och låt rinna av i durkslag eller på papper.

-Värm 1 msk olja på hög värme och häll i vitlök, ingefära och vårlök. Stir fry i några sekunder, tillsätt sedan chilin och stir fry ytterligare några sekunder.

-Tillsätt bönorna och resten av ingredienserna.

-Blanda och servera.


Lycka till - prova så fort ni kan.


Ikväll barbecue på klubben med svenskkolonin i Yosemite, rapport imorgon.

Av Lotta - 4 september 2009 04:59

....riskerar det att bli här i familjen framöver.


Hugo börjar inom kort nybörjarhockey med Sports Beijing, som är en förening för expats som vill sporta loss under sin Kina-vistelse. Skall försöka få till lite isträning på söndag ihop med kompisen M som ännu inte testat skridskor på is (är däremot en fena på inlines).


Och Roger skall uppsöka en sportsbar ikväll för registrering i den expatliga som han tänker spela med under hösten och vintern. Ambitionsnivån på ligan är något oklar. Å ena sidan har de en riktig "draft" nästa vecka när lagen får välja spelare, med bottenlaget från förra säsongen som får välja först = precis som det går till i NHL. Så det gäller att prestera om man inte vill bli vald sist! Å andra sidan är det mycket sportsbarer och öl som figurerar i periferin och i söndags såg vi herr HOCKEY himself, mr Plummer som styr upp och organiserar hela cirkusen. Om jag säger så här, det var ett tag sedan han var atlet...


Voj, voj - det blir nog bra till sist bara de kan låta bli att tacklas alltför våldsamt när humöret rinner till. En projektledare med blåtira, utslagna framtänder och spik i höften är kanske inte optimalt. Man vet ju hur det går till i Korpen...


Inatt regnade det som om harmageddon drabbat jorden, gick upp mitt i natten och kollade oroligt alla glasväggar och tak då det lät som om regnet var på väg att slå hål på dem. Verkar dock ha klarat sig bra. Nu håller det på att lysa upp efter att ha fortsatt regna hela förmiddagen.  Regnet är välbehövligt, det är väldigt torrt i marken just nu och snart är den regniga säsongen slut. Sedan återgår Beijing till sitt snustorra normaltillstånd.


Ikväll pannkaka till fredagsmiddag (något oortodoxt) - jag glömde helt enkelt att det var torsdag igår och sönerna bröt samman fullkomligt. Går pannkaka att kombinera med gröna bönor ā la Sichuan som jag tänkt mig från början? Återstår att se.

Av Lotta - 3 september 2009 14:30

Just nu är det oklart om jag befinner mig i Kina eller i vilket annat land som helst på jorden, med västerländsk anknytning. Ett vardagsliv med skola och rutiner där man är bosatt i ett expatområde utanför de centrala delarna av en storstad gör att man nästan helt kan undvika (frivilligt eller ofrivilligt) att leva ett annorlunda liv än hemma.


Igår frukost med andra svenska kvinnor i Beijing på förmiddagen och umgänge med svenska mammor och barn på eftermiddagen. En improviserad version av Korv Stroganoff till middag och sedan Top Chef Season 4 på TV. Idag hemmaslöande på förmiddagen, bad i klubbhuset med Norton (jättemysigt, vi var helt själva när alla andra var i skolan och på jobb) och sedan återigen Hugos kompisar hem på mellis och lek efter skolan. Skulle nästan kunna vara Sollentuna...eller i alla fall någonstans runt medelhavet med tanke på lufttemperaturen på 28 grader.


Tur då att sonen kommer hem och lärt sig lite kinesiska fraser som han säger till Li Ayi. Att säkerhetsvakterna i området på enbart kinesiska försöker få mig att förstå att jag har besökare som vill in genom grinden till området (kompisens mamma som kom för hämtning, luren på telefonen var avlagd) och jag som bara förstår ett ord som han säger, dianhua, som betyter ringa/telefonera. Då blir man i alla fall lite påmind om att vi är ute på exotiska äventyr...


Så bättring krävs - hoppas få till en dagsutflykt till Sommarpalatset på lördag så vi får andas lite Kina igen (bokstavligen när vi skall trängas med 18 000 andra som har samma planer).

Och - på torsdag väller det in ett gäng kineser här hemma också. Roger och kollegan T. har utlovat inflyttningsfest för hela Enea Beijing hemma hos oss så nu blir det IKEAs matavdelning igen för uppbunkring av svenska specialitetet. Helan går!

Av Lotta - 2 september 2009 13:00

Vi pinnar på här på andra sidan jordklotet och har hittills haft en intensiv vecka. Hugo har toppenkompisar i skolan och vi våldgästar kompisar varje dag nästan. Igår R med mamma L och lillebror F och idag T med mamma U och lillebror L. Barnen leker, mammorna pratar ihop sig om högt och lågt och en husknarkare som jag får möjlighet att studera olika hustyper och inredningslösningar - underbart! Imorgon hänger R. med hit efter skolan.


Vi nykomlingar i Beijing bjöds också på toppenläcker frukost idag av Välkomstkommittén på SWEA/Swedish School och det landade bland annat i att jag lovat engarera mig i föräldrarådet på skolan. Många angelägna frågor finns att ta upp och det känns som ett kul och meningsfullt uppdrag.


Bland annat är det mycket diskussioner och olika bud om åtgärder för att motverka "svinis" på skolan. Som det ser ut nu "tempas" och "handspritas" alla som överhuvudtaget kliver över tröskeln till skolan, vilket för min del innebär 3 gånger om dagen! En karens på 7 dagar vid feber är sedan tidigare uppsatt, vilket är ganska strängt och nu kryper det fram att man tycker att även friska syskon till febersjuka barn skall ha karens på 7 dagar. Lite övermaga måste jag säga - kan ju lätt bli så att en hel klass töms om man har otur när skolan är så liten som den är. Större skolor är mer toleranta och löser detta på annat sätt, vi får väl se hur vi skall få till det. Vad jag har förstått vidtas inga speciella åtgärder alls i Sverige? Och i och med skolplikten kan man inte kräva att friska barn är hemma - vi är dock utanför det svenska systemet är i Kina och lyder under kinesisk lag, så här kan man säga så.


Igår kväll körde vår kinesiskalärare Eileen stenhårt med oss - det var siffror från 1-100 som gällde och jag var helt svettig efteråt. Kinesisk pedagogik är något annorlunda från den svenska, mjuka linjen. Här är det repetition, repetition, repetition som gäller och raka rör - uttalet är fel! om igen! och igen! och igen! Say after me, repeat! Undervisningen är också anpassad efter en expats primära behov; äta på restaurang, pruta och befalla sin ayi. Vilken kolonisatör man känner sig som :-).

Kinesiskalektionerna får en verkligen att känna sig som en riktig nybörjare igen, kan tänka mig att det för en utomstående åhörare skulle påminna starkt om "Svenska för nybörjare" med Mike Higgins/Hipp Hipp. Ni vet,  veetlurk, hehst-kaplurpning och blur-yeer http://www.youtube.com/watch?v=AkHRNrMmkvg


Norton kör den lite mjukare linjen med Ayi Li som lärt honom att räkna 1-2-3. De trivs bra ihop så det blir nog en liten söt kines av honom i längden också. Hugo kämpar också med kinesiska men han och kompisarna verkar lite för fokuserade av att skoja med Mrs Hong och fråga henne om hon vet vad långkalsong är (hi, hi - 7 åringars humor är på toppnivå). Oklart hur mycket han lärt sig, han tycker det är pinsamt att säga något.


Hugo har också fått sina första läxor och jag njuter i fulla drag, det är jättekul att göra dem ihop. Igår fixade vi 4 sidor i matteboken som skall vara klart till imorgon. No problemo! Idag var det läsläxa på 15 sidor till nästa onsdag i Olas bok, vi kör hårt i helgen.

Av Lotta - 1 september 2009 03:35

Har fått en fråga om luftkvalitén i Beijing och om den är besvärande...


Enligt Beijing Municipal Environmental Monitoring Centre så har luftkvalitén under första halvåret varit den bästa på 10 år. En kombination av soligt klart väder och de ansträngningar som gjorts för att dämpa föroreningarna, har bidragit till att under 80% av dagarna så bedömdes luftkvalitén som god eller godkänd. Man hade 6 dagar under de första månaderna med riktigt hög föroreningshalt jämför med 11 dagar under samma period 2008.


Systemet med att ha en dag i veckan då man inte får köra sin bil innanför 5:e ringvägen, som inleddes i samband med OS, har fortsatt och man jobbar också hårt på att skrota bilar som inte lever upp till EU-standard för utsläppsnivåer.  Så...det var fakta enligt kinesiska myndigheter.


Luften har alltså blivit bättre än vad folk som besökt Beijing för några år sedan berättar om och jag tycker nog inte att det har varit så besvärande som jag föreställde mig. Dock skall man ju vara medveten om att jag bor i förorten där ju luftkvalitén är bättre än mitt inne i centrala Beijing. 


Under juli månad i år var vädret "sådär" eller "ma ma hu hu" som man säger på kinesiska (ordagrant betyder det häst häst tiger tiger...), sämre än vanligt och gråa, igenmulna dagar känns luften helt klart tung och jobbig inne i stan och även till viss del här ute. I vilket fall väldigt annorlunda mot Sverige. Men nu när den värsta värmen lagt sig och vädret är vackert känns luften betydligt bättre - klarare och högre.


Sammanfattningsvis - jag tycker absolut inte att luftkvalitén skall hindra en från att åka till Beijing om det är för att turista eller för att bo och jobba. Det är en fantastisk stad som vida överstiger mina förväntningar och jag kan varmt rekommendera den. Jag har själv alltid varit skeptisk till Kina och inte känt någon längtan att åka hit som turist - tänkt att det är grått, förorenat och fattigt. Så fel jag hade; det är vackert, spännande, allt finns att göra och få tag på och jag är själv otroligt nöjd att vi tog chansen att åka hit.

Ovido - Quiz & Flashcards