Alla inlägg den 22 september 2009

Av Lotta - 22 september 2009 12:13

Tisdagen var avsatt som utflyktsdag för J, AC och mig och vi hade bestämt oss för "lyktfabriken" och shopping av genuina, handtillverkade kinesiska lyktor, www.knittinglantern.com   Efter en hel del ansträngningar lyckades vi få tag i en broschyr från grannen där adressen stod angiven på kinesiska samt telefonnumret - vi hade fått indikationer på att det var svårt att hitta dit och att vi skulle behöva hjälp av vår chaufför.


Efter visst debacle där broschyren "tappades bort" lyckades vi dock förmedla telefonnumret till Mr Gao som ringde för att få instruktioner. Men tji fick vi - med anledning av 60-årsjubileet som jag skrivit om tidigare, ville fabriken inte alls ha dit oss och hänvisade till polisen. Om ett par veckor var vi dock välkomna igen. Den direkta orsaken var oklar och vi spekulerade vilt, kanske var det helt enkelt så att man inte har tillstånd till försäljning i fabriken utan endast tillverkning, vem vet? Detta ledde dock till att vi snabbt och rappt fick hitta ett nytt mål för vår utflykt, för göra något var vi helt inställda på.


Ett besök på lamatemplet blev resultatet - centrum för den tibetanska buddhismen i Beijing och det var väl värt ett besök. Ett i allra högsta grad aktivt tempel med många tillbedjare - rökelsekaren var flitigt använda och rökelsedoften låg tung över hela templet. Lugn och skön miljö med fantastiska byggnader, spännande gudabilder och vacker parkmiljö.


Efteråt tog vi en vandring i hutongerna där vi stötte på  "volunteer security guards" som "bevakar" gator och torg, förmodligen särskilt engagerade inför samma jubileum som jag tjatat om så många gånger nu. Hotfullt - inte särskilt utan mer gemytligt. De flesta vi såg var över 70 eller under 20 år med käcka gula t-shirts och fina armbindlar som berättade om deras viktiga uppgift. Syftet är nog mer att hjälpa alla väntade besökare till rätta än att upprätthålla politiskt korrekt ordning, för det ändåmålet finns det nog mer sofistikerade lösningar. Vi intog också en delikat måltid för en blygsam penning i ett av alla tusentals hål i väggen-restauranger som finns att tillgå och sörplade sedan i oss en fantastisk cappuccino på Café Konfucius - sedan infann sig den totala harmonin.


På väg till bilen passerade vi en av många souvenirbutiker i området och började titta på fina djurbonader. Det visade sig att de representerade den kinesiska zodiaken, där varje år representeras av ett djur. Totalt finns det 12 olika djur; jag är Apa, Roger och Hugo Hästar och Norton Gris.  Andra berömda grisar är Arnold Schwarzenegger och Fred Astaire vilket gav mig en inre bild av min son som en steppande Conan i skinnkalsonger och top hat, sjungandes ett glatt "I'll be back!". Vad månde bliva?

Ovido - Quiz & Flashcards