Alla inlägg den 2 september 2009

Av Lotta - 2 september 2009 13:00

Vi pinnar på här på andra sidan jordklotet och har hittills haft en intensiv vecka. Hugo har toppenkompisar i skolan och vi våldgästar kompisar varje dag nästan. Igår R med mamma L och lillebror F och idag T med mamma U och lillebror L. Barnen leker, mammorna pratar ihop sig om högt och lågt och en husknarkare som jag får möjlighet att studera olika hustyper och inredningslösningar - underbart! Imorgon hänger R. med hit efter skolan.


Vi nykomlingar i Beijing bjöds också på toppenläcker frukost idag av Välkomstkommittén på SWEA/Swedish School och det landade bland annat i att jag lovat engarera mig i föräldrarådet på skolan. Många angelägna frågor finns att ta upp och det känns som ett kul och meningsfullt uppdrag.


Bland annat är det mycket diskussioner och olika bud om åtgärder för att motverka "svinis" på skolan. Som det ser ut nu "tempas" och "handspritas" alla som överhuvudtaget kliver över tröskeln till skolan, vilket för min del innebär 3 gånger om dagen! En karens på 7 dagar vid feber är sedan tidigare uppsatt, vilket är ganska strängt och nu kryper det fram att man tycker att även friska syskon till febersjuka barn skall ha karens på 7 dagar. Lite övermaga måste jag säga - kan ju lätt bli så att en hel klass töms om man har otur när skolan är så liten som den är. Större skolor är mer toleranta och löser detta på annat sätt, vi får väl se hur vi skall få till det. Vad jag har förstått vidtas inga speciella åtgärder alls i Sverige? Och i och med skolplikten kan man inte kräva att friska barn är hemma - vi är dock utanför det svenska systemet är i Kina och lyder under kinesisk lag, så här kan man säga så.


Igår kväll körde vår kinesiskalärare Eileen stenhårt med oss - det var siffror från 1-100 som gällde och jag var helt svettig efteråt. Kinesisk pedagogik är något annorlunda från den svenska, mjuka linjen. Här är det repetition, repetition, repetition som gäller och raka rör - uttalet är fel! om igen! och igen! och igen! Say after me, repeat! Undervisningen är också anpassad efter en expats primära behov; äta på restaurang, pruta och befalla sin ayi. Vilken kolonisatör man känner sig som :-).

Kinesiskalektionerna får en verkligen att känna sig som en riktig nybörjare igen, kan tänka mig att det för en utomstående åhörare skulle påminna starkt om "Svenska för nybörjare" med Mike Higgins/Hipp Hipp. Ni vet,  veetlurk, hehst-kaplurpning och blur-yeer http://www.youtube.com/watch?v=AkHRNrMmkvg


Norton kör den lite mjukare linjen med Ayi Li som lärt honom att räkna 1-2-3. De trivs bra ihop så det blir nog en liten söt kines av honom i längden också. Hugo kämpar också med kinesiska men han och kompisarna verkar lite för fokuserade av att skoja med Mrs Hong och fråga henne om hon vet vad långkalsong är (hi, hi - 7 åringars humor är på toppnivå). Oklart hur mycket han lärt sig, han tycker det är pinsamt att säga något.


Hugo har också fått sina första läxor och jag njuter i fulla drag, det är jättekul att göra dem ihop. Igår fixade vi 4 sidor i matteboken som skall vara klart till imorgon. No problemo! Idag var det läsläxa på 15 sidor till nästa onsdag i Olas bok, vi kör hårt i helgen.

Ovido - Quiz & Flashcards