Alla inlägg den 1 september 2009

Av Lotta - 1 september 2009 03:35

Har fått en fråga om luftkvalitén i Beijing och om den är besvärande...


Enligt Beijing Municipal Environmental Monitoring Centre så har luftkvalitén under första halvåret varit den bästa på 10 år. En kombination av soligt klart väder och de ansträngningar som gjorts för att dämpa föroreningarna, har bidragit till att under 80% av dagarna så bedömdes luftkvalitén som god eller godkänd. Man hade 6 dagar under de första månaderna med riktigt hög föroreningshalt jämför med 11 dagar under samma period 2008.


Systemet med att ha en dag i veckan då man inte får köra sin bil innanför 5:e ringvägen, som inleddes i samband med OS, har fortsatt och man jobbar också hårt på att skrota bilar som inte lever upp till EU-standard för utsläppsnivåer.  Så...det var fakta enligt kinesiska myndigheter.


Luften har alltså blivit bättre än vad folk som besökt Beijing för några år sedan berättar om och jag tycker nog inte att det har varit så besvärande som jag föreställde mig. Dock skall man ju vara medveten om att jag bor i förorten där ju luftkvalitén är bättre än mitt inne i centrala Beijing. 


Under juli månad i år var vädret "sådär" eller "ma ma hu hu" som man säger på kinesiska (ordagrant betyder det häst häst tiger tiger...), sämre än vanligt och gråa, igenmulna dagar känns luften helt klart tung och jobbig inne i stan och även till viss del här ute. I vilket fall väldigt annorlunda mot Sverige. Men nu när den värsta värmen lagt sig och vädret är vackert känns luften betydligt bättre - klarare och högre.


Sammanfattningsvis - jag tycker absolut inte att luftkvalitén skall hindra en från att åka till Beijing om det är för att turista eller för att bo och jobba. Det är en fantastisk stad som vida överstiger mina förväntningar och jag kan varmt rekommendera den. Jag har själv alltid varit skeptisk till Kina och inte känt någon längtan att åka hit som turist - tänkt att det är grått, förorenat och fattigt. Så fel jag hade; det är vackert, spännande, allt finns att göra och få tag på och jag är själv otroligt nöjd att vi tog chansen att åka hit.

Ovido - Quiz & Flashcards