Alla inlägg den 12 september 2009

Av Lotta - 12 september 2009 04:08

Jaha, då gör jag väl ett nytt försök att skriva det här inlägget. Skulle precis spara det jag skrivit då systemet hävdade att jag använde en annan IP-adress än den jag loggade in på och därför inte kunde spara....???? Då börjar vi om igen...


På fredagen tog vi oss äntligen i kragen och lämnade kuvösen i förorten för en tur in till stan'. Nu när Norton går på dagis till 14.30 istället för 12.30 hinner jag utnyttja tiden barnen är i skolan till något annat än att bara cykla fram och tillbaka till skolan 3 gånger om dagen. Förutom ev. jobb och praktiska göromål kanske även se och uppleva något. Grannen J och jag har inhandlat guiden Beijing by foot av Eric Abrahamsen med 40 olika rekommenderade vandringsturer i och runt om Beijing - en bra hjälp i en så vidsträckt stad som den här med så fantastiskt mycket att se.


Vi valde turen i Houhai-området, med utgångspunkt från Drum Tower, längs med Houhai-sjön och in i de omgivande hutongerna. En supertrevlig tur med spännande hus och affärer, ivriga rickshawförare som försökte ragga upp oss genom att hävda att vår rundtur skulle ta minst 3 timmar till fots, spännande street food i varje hörn och vackra courtyardportar (tyvärr finns det inte många hus man kan gå in i eftersom de är privata bostäder). Vi avslutade med en god lunch i skuggan vid sjökanten på en restaurang med mat från Yunnan-provinsen. Vi ratade delikatesser som orm, larver och sjögurka och höll oss till en läcker bondböne- och sparrismix, fantastisk wokad blomkål och goda guotie (stekta dumplings).


Under vandringen stötte vi också på ett förvånande stort antal brudpar som blev fotograferade för sina bröllopsbilder. Verkar som om de vackra omgivningarna är omtyckta för syftet. Fick då också lära mig att fotograferingen av brudparet inte alls äger rum vid själva bröllopet, det kan ske i princip när som helst och till och med flera år efteråt. Kanske hade man inte råd när man gifte sig eller så vill man fira igen genom att ta snygga bilder på sig själv i vackra kläder.


Vid 5-tiden var det dags att köra iväg 2 övertända killar till deras första "ice hockey skating fundamentals"träning. Hugo och M var så peppade att de bara studsade omkring brevid rinken iklädda skridskor och alla skydd och tjatade "får vi åka nu, får vi åka nu".  Totalt var det kanske 15 barn som deltog och det visade sig att deras skicklighetsnivå varierade väldigt - det var allt från "bambi på hal is" till t ex Hugo som behärskar lite svårare manövrar. Som tur var delade de upp sig i 3 smågrupper baserade på kunskapsnivån, vilket gjorde det lite roligare för alla.


Förutom Hugo och M var det ytterligare en svensk kille med - alla 3 i schysst hockeymundering. För övrigt mycket amerikaner och tyskar som mer körde cykelhjälmar och roller blades skydd. Tränaren och hans tonåriga hjälptränare pratade givetvis engelska men Hugo fixade det bra. Han "gjorde som de andra" som han sa och sen fick han lite översättningshjälp av M.


Tränaren var nöjd med Hugo och tyckte att han skulle prova in till en mer avancerad grupp. Dels finns ett alternativ med träning 2 ggr i veckan och match 1 g men det känns för seriöst för Hugos del. Dels finns det en house league som spelar 3 mot 3 matcher en gång i veckan och det kanske kan vara något. Vi skall klura på det i helgen. Hugo och M var i alla fall väldigt nöjda efteråt och började direkt planera in nästa skridskopass.

Ovido - Quiz & Flashcards