Alla inlägg den 30 september 2009

Av Lotta - 30 september 2009 03:41

Så har vi påbörjat höstlovet här i Kina. För våra barn blir det lite extra långt eftersom mormor och morfar kommer hit och vi bett om lite extra ledighet, så två veckor har de att se fram emot.


Hugo har lite extra läxor att ta sig igenom eftersom han skall vara ledig så länge och han jobbar på bra. Igår kväll satt han med matteläxan - han föredrog att "jobba på" som han sa framför att kolla på Svampbob Fyrkant-filmen. De som känner honom väl förstår hur stort det är!


Han knåpar också med bokstäverna och präntar snyggt i "Finboken" där man får skriva in dem efter att ha övat i annan bok först. Fröken är bestämd med att lära barnen att skriva siffror och bokstäver på rätt sätt redan från början - om man rättar bakvända tecken direkt och lär sig att skriva tecknen uppifrån och ned så blir det mycket lättare i framtiden att få en snygg handstil och att skriva snabbare. Jättebra men lite tjatigt ibland tycker Hugo, men nu skriver han ju så och det blir jättebra!


Och så har han läsläxa i Olas bok. Ibland när man skall hålla meningarna korta blir det lite lustigt. Vi har skrattat gott åt följande exempel:


- Leo! Se en lo.  (fick du till den meningen rätt på första försöket?)

- Kan vi se virus? (Elsas svar på Olas konstaterande "Vi har ett virus")

- Ola ser Elsas snor (Hugo skrattar äcklat förtjust)

- Leo sover. Leo har ett virus (bild på en utslagen 7-åring sovandes i hallen med ytterkläderna på)

- Vi har inte TV, sa Leo (Hugo är förundrad, vad menar Leo egentligen?)


Mycket snack om virus som ni ser - en händelse som känns som en tanke i dessa "svinis-tider" Tungan ute.


I måndags, första dagen på lovet, hade vi lekdate här med 4 andra barn så det kändes som vi hade förflyttat skolan hit - jättekul! Avslutade med gemensam lunch ute. Flera av barnen beställde "barnpizza" som visade sig vara gigantisk, så med hjälp av "doggy bag" var middagen fixad också!


Igår lekte Hugo med en skolkompis som bor i närheten, E, och de hade en kanonbra eftermiddag tillsammans med lego, kuddkrig och bollkastning på gatan. Ev. kör vi idag igen.


Men idag förbereder vi oss också framförallt för att mormor och morfar anländer tidigt torsdag morgon. Det är meningen att de skall landa 6.55 så det blir upp i ottan för mig och Hugo som åker ut till flygplatsen med vår chaufför. Hoppas bara att de släpper in oss i Terminalen. Säkerhetsåtgärderna inför Nationaldagen börjar ta sig absurda proportioner och rykten som man inte vet om de är sanna eller ej sprider sig på nätet. Vad vi i alla fall vet är att inga flyg kommer att landa eller lyfta under minst 3 timmar imorgon förmiddag och det är förmodligen orsaken till att mina föräldrars flyg kommer så tidigt, de skulle egentligen landat vid 9.00


Folk hävdar att de försökt köpa en kniv i en mataffär men fått svaret att "inga knivar till försäljning förrän efter nationaldagen". Och att företag med kontor inne i centrala Beijing blivit ombedda att "inte titta ut genom fönstret" på förberedelserna och repetitionerna, bl a övade stridsflyget på formationer över centrum härom dagen. Trafiken har varit avspärrad från centrala delarna en längre tid och idag är allt stängt längs med paradgatan inför morgondagen. Bekanta till oss som var ute på utflykt på landsbygden blev nekade inträde till en by och lotsade av lokala polisen till närmaste Holiday Inn hotell för tvångslunch klockan 10.30 på förmiddagen.


Det skall bli skönt när det är över - dock förväntar vi oss fantastiska fyrverkerier i morgon. Enligt myndigheterna skall dessa slå de som fyrades av vid Olympiska spelen och förutom fyrverkeriet i centrala Beijing så kommer varje distrikt att avfyra sitt eget, så vi tar oss upp på vår takterrass och kollar av underverket. Paraden får vi avnjuta på TV.

På lördag är det så Mid Autumn Day och Moon Festival och då äter vi mooncakes, tittar på fullmånen och tänker på alla er vänner och släktingar som vi saknar. Gör samma sak ni med så är vi tillsammans fast på avstånd.



Ovido - Quiz & Flashcards