Alla inlägg den 29 juli 2009

Av Lotta - 29 juli 2009 02:48

Efter en lång baddag på Playa del Beijing (igen!) var det dags för en kvällslektion i mandarin för Roger och mig.

Lektionen var bokad till 20.00 så det var absolut nödvändigt att få Norton i säng och sovandes till det klockslaget. Som vanligt när en specifik tidpunkt finns i ens huvud så kraschar det naturligtvis och Norton vred sig som en daggmask på kroken i över en timme innan han lyckades somna.

Lektionen var i full gång när jag stapplade ned, blind som en mullvad efter en timme i mörker, och jag kunde höra Roger kämpa med uttal.

Vår lärare Julia kämpade med oss i en timme, gick igenom uttal av vokaler och konsonanter (tänk att man skulle ha nytta av lektionerna i fonetik med Sune Stöök så här 18 år senare och hans klusiler och labialer!) och de olika tonlägena som avgör vad det faktiskt är man säger på mandarin.

Ett ord kan skrivas på exakt samma sätt men betyda 4 helt olika saker beroende på vilket tonläge man använder och det klassiska exemplet är ordet ma som kan betyda mamma, hampa, häst eller gräla.

Det är svårt!!! jag försökte få vår lärare att säga att jovisst, klart en kines förstår vad en utlänning som betonar fel egentligen försöker säga, baserat på sammanhanget men hon hävdar bestämt att så inte är fallet. Man måste få till det helt rätt annars fattar ingen!

Vi kämpade på i en timme och insåg att de 100 timmar språkundervisning för oss båda som Enea så snällt bidrar till verkligen kommer att behövas.

Man kan ju vara tacksam att pinyin existerar, vilket är det sätt man skriver kinesiska på med det romerska alfabetet.

För övrigt skall våra uppehållstillstånd vara klara nu så nästa vecka skall vi kunna få hit våra kartonger som varit på väg från Sverige i 4 veckor nu! Äntligen skor, lego och mer kläder - vi har snart slitit ut allt vi hade i resväskorna! Håll tummarna för att det flyter genom tullen på ett bananskal.



Ovido - Quiz & Flashcards