Alla inlägg den 18 juli 2009

Av Lotta - 18 juli 2009 12:34

Börjar med att nämna att jag precis suttit och skrivit dagens inlägg, och sedan bröts kontakten när jag skulle spara så nu får jag skriva om allt igen. Förmodligen kommer detta att innebära ett något mindre inspirerat (och kortare) inlägg än den första varianten (grrrrrr) men jag gör ett nytt försök...
Äntligen dags för besök till centrala Beijing, vi bor i Shunyi-distriktet som ligger ca 40 minuter med bil, nordöst från de centrala delarna och om man skall tro vissa taxichaufförer är det samma sak som Twilight Zone eller Korpilombolo och de varken kan, eller orkar, försöka hitta dig.

Vi hade bestämt oss för Beihai-parken, som ligger strax nordväst om Förbjudna Staden. Kändes som ett bra besöksmål i den tryckande värmen, med sol från en hyfsat blå himmel.

Beihai-parken sträcker ut sig runt en sjö och i mitten av sjön ligger en ö, Qionghuadao eller Jade Island. En del av sjön täcks helt av Lotusblommor som blommar nu i juni-juli - fantastiskt vackert. Man tar sig till ön via en 600 år gammal bro. Sedan tar man sig uppåt berget, via Yong'ansi (Temple of Eternal Peace) upp via branta trapport till den vita Dagoban som ligger högst upp på toppen. Det är ett 350 år gammalt heligt monument som uppfördes till den 5:e dalai lamas besök till Beijing på 1600-talet (se bild nedan). Miljöerna i templet är fascinerande och oerhört exotiska för oss som aldrig varit i Asien. Barnen tyckte det var spännande med stora gudabilder och statyer och klocktornet med den stora bronsklockan som man kunde ringa i.

Det visade sig också att vi själva var dagens höjdpunkt i templet. VÄLDIGT MÅNGA ville fotografera våra barn, fotografera sig själva med våra barn, smygfotografera våra barn och några få även försöka kommunicera med ett knackigt hello, nice to meet you. Förutom en familj vi tror var danskar och några ströamerikaner var vi extremt ensamma som skandinaver - barnen var lite blyga i början men accepterade snart sin roll som superstars (en servitris kallade Norton för det), vinkade lite avmätt och lät sig nådigt fotograferas.

Dags för nästa stora attraktion i parken - båttur på sjön. Man kunde välja mellan pedalbåt och batteridriven. Självklart valde vi pedaler som käcka svenskar men det ångrade vi. Pedalerna tog inte särskilt bra och Norton påtog sig rollen som styrman vilket gjorde att vi körde runt i cirkel och krockade med alla som råkade komma i närheten. Efter en kämpainsats på pedalerna från Hugo och Norton på distans från styrspaken tack vare lite milt våld, lyckades vi dock åka runt lite grand och fick lite luft i håret en stund.

Sedan tog energin helt slut och vi åt - jättegott som vanligt höll jag på att säga. Hittills håller maten hög kvalitet och bortser man från vissa restaurangmiljöer som man kanske inte skulle valt i vanliga fall, så äter vi hittills alltid gott och bra. Ett liknande ställe som vi åt på, mitt i en stor turistattraktion, skulle ha serverat usel mat till överpris i vilket europeiskt land som helst.

Med ny energi och en glass i handen, promenerade vi sedan längs med sjön. En jobbig uppgift i värmen och med alla triljarder andra parkbesökare kan man tro - men nej, faktiskt riktigt avslappnande tack vare vacker miljö och lugn skön musik i högtalare genom hela parken (tänk musik som spelas när man utövar Qi Gong eller är på Yasuragi) - perfekt!

Sedan avslutades en toppendag med taxi hem - efter 3-4 försök lyckades vi faktiskt hitta någon som förstod vart vi skulle och dessutom kände för att köra dit.




Ovido - Quiz & Flashcards