Alla inlägg den 21 juli 2009

Av Lotta - 21 juli 2009 12:22

Har skaffat en ny Beijing-guide, börjar bli några stycken men alla kompletterar varandra och den här senaste skall vara särskilt inriktad på folk som skall bo kortare eller längre tid i Beijing, alltså inte främst turista i bara några dagar.

Mycket läsvärt, både konkreta tips och små essäer av utlänningar som bott eller bor i Beijing. "Insider's guide to Beijing" (Immersion Guides) om alla typer av teman.

Läste idag tvådelad essä där temat var vilken typ av boende som är "bäst" för en expat - lägenhet i centrala Beijing eller villa i gated community i förorten.

Båda författarna som följdaktligen representerade varsitt boendesätt var övertygade om att just deras val var det bästa sättet att tillbringa sin tid i Kina.

Själva valde vi villa i suburbia, men lägenhet i city var också uppe på tapeten. När man skall till en storstad så är ju en del av poängen möjligheten att få känna av "storstadspulsen" som det heter. Den biten missar man ju helt klart här ute. I stan' är ju också sannolikheten för närkontakt med lokalbefolkningen högre än i ett gated community där befolkningen består av många andra nationaliteter och de flesta kineser man träffar jobbar bara där.

Men med hyfsat små barn kändes valet ändå rätt självklart - närheten till svenska skolan, kompisar och till grönområden kändes viktig. Gott om utrymme och en egen uteplats (lyx i Beijing). Och också närheten till många andra barn med familjer från alla möjliga länder som bor på samma gata och i samma område känns också spännande och kul för barnen. Här i området kan vi släppa ut dem själva (åtminstone Hugo) för att leka och cykla. I stan' hade det varit omöjligt med en 7-åring.

Eftersom Roger inte heller jobbar inne i centrala Beijing utan mellan 5:e och 4:e ringvägen, så var inte heller hans pendlingstid en anledning till att välja city. Han är på jobbet på 30 minuter och slipper de jobbiga köerna.

Och med en chaufför som vi delar med en annan familj tar vi oss lätt och smidigt in till stan, med hjälp av någon som hittar och det känns inte som ett jobbigt projekt att ta sig dit. Tvärtom tror jag man planerar och ser fram emot saker mer om de är lite mer omständliga att utföra än om det bara är att "gå utanför porten" (hur ofta utnyttjar ni som bor i Stockholm stadens alla möjligheter?)

Så - båda valen är lika rätt skulle jag vilja säga och precis som allting beror det på personlighet, livssituation och målsättning vad man väljer.

Imorgon Shanghai för Roger och mig och "intervju" för våra uppehållstillstånd. Får se vad det innebär, återkommer med rapport.


Ovido - Quiz & Flashcards