Direktlänk till inlägg 5 september 2009
Väderleksprognosen har hotat med 95% risk för nederbörd idag och det är grått, grått, grått så utflykten till Sommarpalatset är inställd. Istället för en skildring av den bjuder jag här på recept på världens godaste bönor som Roger och jag blivit helt fixerade av.
Szechuan Green Beans är kanongott som en liten egenrätt (Roger och jag åt den som "fredagsgott" med en öl istället för t ex chips i går kväll) eller som ett tillbehör till en bit kött eller fisk. Gillar man inte stark mat är det inte att rekommendera, maten från Szechuan-provinsen är känd för sin chilihetta och tar man bort hettan tycker jag att man tar bort charmen med rätten, dock kan man ju givetvis reglera hur het den skall vara.
I receptet används kinesiska long beans (se bilden nedan) men andra gröna bönor går givetvis också bra, t ex Harry Kuvert som det heter i familjen Åkerberg. Receptet använder också chili paste men det tycker jag är helt fel, torkad röd chili skall det vara som man hackar själv. Blir både godare och vackrare.
Bönorna är "dry fried" vilket innebär att man steker/wokar dem råa dvs inte förkokta eller förbehandlade. Det är en teknik som används en hel del i Szechuan-köket och ger krispiga bönor med tuggmotstånd.
Receptet skall räcka till 4 personer och det gör det kanske som tillbehör till en huvudrätt. Som ensamrätt endast till 2 personer.
SZECHUAN GREEN BEENS
(recept från www.chinesefood.about.com)
1 pound kinesiska long beans (amerikanskt recept, omvandla själva)
1 msk finhackad vitlök
1 msk finhackad färsk ingefära
2 vårlökar, enbart den vita delen, finhackad
Torkad röd chili, grovhackad, mängd enligt önskad hetta (eller 1/2 msk chili paste)
1 msk mörk sojasås
1/2 tsk socker
1/4 tsk salt (jag tycker det behövs mer)
2 msk vegetabilisk olja, för stekning
-Tvätta bönorna, torka dem noga och ansa över- och underdel. Om long beans används, skär upp i lagom långa bitar.
-Värm 1 msk olja på mediumvärme i wok helst eller stekpanna.
-Häll i bönorna och "stir fry" tills de blir lite "skrynkliga" och mörknar något, vilket tar ca 5-7 minuter (jag fick nog hålla på i 9 minuter ungefär).
-Ta upp bönorna och låt rinna av i durkslag eller på papper.
-Värm 1 msk olja på hög värme och häll i vitlök, ingefära och vårlök. Stir fry i några sekunder, tillsätt sedan chilin och stir fry ytterligare några sekunder.
-Tillsätt bönorna och resten av ingredienserna.
-Blanda och servera.
Lycka till - prova så fort ni kan.
Ikväll barbecue på klubben med svenskkolonin i Yosemite, rapport imorgon.
Ännu en intensiv vecka till ända och dags för summering och reflektion. Vädermässigt är jag nu fullt övertygad om höstens ankomst, den här veckan har varit en berg och dalbana mellan strålande sol och vräkande hellregn (när jag korrläste såg jag...
Så är första jobbveckan avklarad och överlevd för min del. Måndagen gick utmärkt men tisdag kväll kokade hjärnan över. Inte kom jag ihåg att det var så här jobbigt att jobba:-). Jag har ju bara varit bort ett drygt år och det har jag ju varit förut e...
Nåja, det var väl en onödigt dramatisk rubrik på det här inlägget men det är helt klart en ny fas som vi går in i nu när jag går tillbaka till jobbandet. Ser fram emot att återta "karriären, det helt klart, men känner mig också lite melankolisk över ...
Första skolveckan har flutit på med lite avbrott för hösthostan som drabbat båda sönerna. Typiskt terminsstart och i fredagens veckobrev varnas för det sedvanliga lössutbrottet på skolan. Är det någon som kan tala om för mig var dessa löss kommer ifr...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 |
20 | |||
21 |
22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 | |||
28 |
29 |
30 | |||||||
|