Alla inlägg under november 2009

Av Lotta - 21 november 2009 11:32

Norton och jag hostar vidare men är ändå mycket bättre idag. Varsin rejäl dos av Robitussin hostmedicin igår gjorde susen. Fantastiskt vad lite efedrin kan bota alla förkylningssymptom man bara kan tänka sig. Intressant också när man googlar på medicinnamnet för att veta vad man stoppar i sig och hittar referenser till hip hop texter och tips om hur man kan använda just denna hostmedicin som "recreational drug".  Tydligen är Robitussin "the shit" för att använda ungdomlig term. Men jag lovar alla oroliga att vi håller oss till den rekommenderade dosen och föredrar  rött vin, juice, popcorn och chokladkola som helgdrog i det här huset.


Norton är nyklippt och är nu redo att anmäla sig till US Marines - skämt åsido, han är förtjusande gullig och lite kort hår i nacken och runt öronen är väl bara charmigt. Lovar komplettera med bilder snarast.


Hugo har lekt med kompisen T. samt satsat hårt på legobyggande under eftermiddagen. Efter en intensiv genomgång av lego.com vet han exakt vad det är som Tomten förväntas komma med, och väskorna riskerar att bågna med lego när vi åker tillbaka till Beijing.  Förutom lego vill han gärna ha lite svenska böcker - dels har han ju nu börjat läsa själv, dels läser vi mycket på kvällarna innan läggdags. Jag har önskat Maria Gripes "Tordyveln flyger i skymningen" till honom, som jag minns att jag hörde som sommarlovsföljetong på radio i hans ålder, men den verkar ha utgått ur förlagens sortiment som bok. Finns bara som CD-bok. Är det möjligtvis någon som läser den här bloggen som har ett gammalt ex man vill bli av med, eller som vet hur man kan få tag på ett?


Så till sist har jag nu förhört ayi om hur man får till bladgrönsaker, t ex kål, så gott i Kina, och det är egentligen väldigt "basic". Så ta lite kinakål, färsk spenat, bok choi eller någon annan bladgrönsak och gör så här:


Fräs 2-3 hackade vitlöksklyftor och 3-4 tunna skivor färsk ingefära i 2-3 msk olja, i en wok.

Lägg i lämpligt stora ätbitar av valfri bladgrönsak och "stir fry" en kort stund. Om det är kinakål så woka tills stambitarna är lätt transparenta (viktigt att inte woka för länge, det får inte bli slabbigt).

Salta ev. lite grand.

Avsluta med 1-2 msk soja (som så ofta föredrar jag ljus soja som är lite mindre intensiv i smaken).

Klart!


Gott som tillbehör till i princip vad som helst.

Av Lotta - 20 november 2009 06:57

Nuläget för svinisvaccinering här i Beijing är totalförvirrat just nu. Det påminner om ett av de där spelen man gör när man kör femkamp på Grönan eller Lisbeberg. Ni vet, de där maskarna som slumpvis kommer upp ur hål och som man skall banka på och träffa för att få poäng? Man bankar och bankar och bankar men är alltid bråkdelen av en sekund för sen för att träffa...


Först var det vaccinering av skolbarnen förra veckan. Erbjudandet kom förra måndagen, för vaccination på fredagen. Snabba puckar och mycket bristfällig information. Herregud vad tacksam jag är att vi tackade ja och tog chansen att få Hugo vaccinerad. Om jag hade vetat vad som väntade....


På måndagen gick ryktet genom expat communityn att Beijing United Hospital hade en öppen vaccinationsklinik, vilket visade sig stämma. De hade ägnat hela helgen åt att vaccinera för glatta livet och bekräftade till mig att det bara var att komma dit så fick man sin spruta. Toppen tyckte vi och bestämde oss för att åka dit framåt slutet av veckan när vi förhoppningsvis skulle vara friska igen.


Skrattar bäst som skrattar sist! På onsdagen mailade min kontakt och sa att tyvärr hade de blivit tvungna att stänga mottagningen på obestämd framtid men att hon skulle återkomma när den öppnade igen. Ingen orsak angavs.


Idag visar det sig att tillgången på vaccin verkar brista och det är endast kinesiska medborgare med uppehållstillstånd i Beijing som vaccineras just nu. Övriga får vänta på obestämd framtid - och, man måste gå via sitt företag/organisation för att överhuvudtaget komma ifråga. Som utländsk enskild individ kommer man längst bak i kön, vilken är ganska lång i en stad med 12 miljoner invånare...


Så - vi jobbar på från flera olika håll för att övertyga Kina om att vi verkligen behöver och vill ha den här vaccinationen och skiftar hela tiden mellan hopp och total förvirring. Hittills är det maskarna som vinner...

Av Lotta - 19 november 2009 13:52

Det hostas här i familjen och jag delar omedelbart med mig av en kinesisk kur mot hosta som jag fick tips om av vår kinesiskalärare Eileen:


Koka färsk ingefära och päron i vatten.

Ta bort ingefäran och päronbitarna och blanda det varma vattnet med ren honung.

Drick så varmt som möjligt, minst 3 gånger om dagen.

Ät upp päronbitarna som blir över.


Hjälper garanterat enligt Eileens pappa som är fena på folkmedicin enligt henne. Tror ev att det inte duger med vilket päron som helst, men skall dubbelkolla det. (Nu har Eileen varit här, hon hade med sig stora gula päron som jag tyvärr inte vet vad det var för sort. Alla päron duger men den typen var bäst tydligen)


Helst skall man dricka varmt vatten med ingefära hela vintern, varje dag i förebyggande syfte, enligt Eileens föräldrar. Kunde se på hennes minspel att det nog tjatades en hel del om det där hemma...


Vi var nyss tvungna att avbryta vår kinesiskalektion pga Nortons hosta, han kunde inte somna om. Vår snälla granne AC ringde på med tips om kinesisk hostmedicin som garanterat fungerar och Eileen har lovat komma förbi imorgon bitti med ren honung och den rätta sortens päron efter att ha konsulterat sin pappa. Vilka klippor man har omkring sig!


PS Ni vet väl vad "mormors hosta" och wienerbröd har för koppling?



Av Lotta - 19 november 2009 05:56

Orkar inte blogga mer om Familjen Sjuk just nu och delger er istället en kul detalj från Obamas Kinabesök (källa Wall Street Journal).


När Presidenten landade med Air Force One i Shanghai regnade det och den rådige presidenten höll därför ett paraply över sitt förtjusande huvud när han gick nedför trappan. En vardaglig situation kan tyckas men orsaken till mycket uppståndelse i Kina visar det sig.


  


I Kina har länge en debatt pågått på nätet om kinesiska högt uppsatta politiker som alltid låter någon annan hålla deras paraply åt dem - säkerhetsvakter, vaktmästare eller i ett särskilt uppmärksammat fall där en ung flicka höll paraplyet åt en politiker när han höll tal på Barnens Dag....Man har jämfört med bilder på den engelska drottningen som håller sitt eget paraply och George Bush och Vladimir Putin som håller paraplyer över sina fruars huvuden.


Det faktum att Barack Obama alltså höll sitt eget paraply när han landade i Kina i måndags uppfattas därför som ett tydligt bevis på hans ödmjukhet och folklighet som bör inspirera Kinas makthavare.


Dock skall sägas, till Kinas premiärminister Wen Jiabaos ära, att han bryter paraplytrenden i Kina och har synts ett flertal gånger hållandes paraplyet själv. Allt i enlighet med sin strävan om att visa att han är en man av folket.


Websiten Netease  hävdar också att huruvida en man håller sitt paraply eller inte, har blivit ett tecken på hans allmänna karaktär. En man som innehar en hög position men är ansvarsfull håller sitt eget paraply och bevisar därmed att han inte missbrukar sin makt. Att Obama håller sitt eget paraply bevisar bara ytterligare hur charmerande han är (obs artikeln vänder sig till sitens kvinnliga läsare, därav ordvalet).


Någon som kan bekräfta Fredrik Reinfeldts paraplyvanor? Och Göran Perssons före honom? Obama-style or China-style?


Lyssna på denna och betänk betydelsen av något så banalt som ett paraply:

http://www.youtube.com/watch?v=T79dkJBCHyM

Av Lotta - 17 november 2009 12:01

Magsjukan håller bloggfamiljen i ett järngrepp. Norton låg förra helgen, jag i helgen som var, Hugo däckade igår och nu kom Roger just hem från jobbet med klara symptom han också. Så, ingen kinesiskalektion ikväll. Skolan är hårt drabbad och just den här bacillen verkar ha bestämt sig för att klämma ut det absolut maximala ur det här utbrottet. Själv har jag sjunkit så lågt att jag anpassat husmorsknepet med att "tugga vitpepparkorn" till att blanda malen vitpeppar, i brist på annat, med vatten och dricka  - buäää! Men visste jag att det hjälpte skulle jag kunna dricka en liter.


Egentligen skulle jag befinna mig vid Xiaosantang Hot Springs imorgon, badandes i 42 grader varma källor samtidigt som jag fick fotmassage.....Vädret har varit toppen i några dagar nu - klarblå himmel och strålande sol men kallt, kallt. Perfekt för den typen av aktivitet med andra ord. Istället blir det en dag till som Florence Nightingale vilket börjar kännas som en välbekant roll vid det här laget. Nej, jag är inte bitter!


Förutom utflykten till Polismuseet härom dagen har sjukdomarna bundit oss till huset ovanligt mycket och när lego, starwarsgubbar, bilar och böcker inte räcker till så tittar vi på film (Starwars 2, Wallace & Gromit Varulvskaninen, Kung Fu Panda, Hipp Hipp) och på svensk barntv via SVT Play. Hugo har hittat nya omgångar av favoritprogrammen Barda och Tillbaka till Vintergatan och är i extas. Så även jag, som saknar kvalitativ TV för barn nåt oerhört. Cartoon Network med Masked Rider Kabuto, Ben 10 Alien Force och Power Rangers Jungle Fury är riktigt riktigt gräsligt. Det faktum att jag vet exakt vad de heter tyder ju på att de är populära hos en "snart-8-åring" och inte bara hos honom utan hos resten av kompiskretsen också. Men det är inte lätt när det inte finns några alternativ att föreslå, vi kör hårt med National Geographic, Discovery och History Channel men det funkar ju inte alltid.  Så - thank heaven för Web TV!


Ja, vad kan jag annars berätta.


STORT

Jo, Beijing har storbesök då Barack Obama är i Kina just nu, Shanghai igår där han höll ett av sina patenterade "townhall meetings" med kinesiska studenter och Beijing idag med president Hu Jintao. Vad jag kan se går besöket enligt planerna och Obama visar en betydligt mer öppen attityd till samarbete vad gäller t ex miljön och kärnvapen, än tidigare presidenter även om han också uttrycker sina och amerikas värderingar mycket tydligt, vilka inte alltid klickar exakt med Kinas vad gäller t ex mänskliga rättigheter och handel. http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-obama-china17-2009nov17,0,2859583.story


SMÅTT

Norton har en superbästakompis på dagis som heter Noel. Varje morgon när de träffas ute i hallen skiner båda upp, faller varandra och halsen och springer in på dagis hand i hand. Man blir alldeles varm om hjärtat och igår när Noel var sjuk berättade Norton det och såg allvarligt bekymrad ut över hans hälsotillstånd. Till saken hör att de är ganska lika också - nästan jämgamla och båda med glimten i ögat och ljusblont superrufsiga kalufser. Lovar att återkomma med kort på parhästarna snart.


Ja, det blev ett konstigt inlägg det här och jag vet inte riktigt vad jag skall kalla det. Nu tar Norton bort soffkuddarna ur soffan, snubblar över datorsladden till laptopen där Hugo tittar på del 987 av Vintergatan så det är bäst jag lägger av. Godnatt!



Av Lotta - 15 november 2009 10:20

En sammanfattning av veckan i bilder.


SJUKDOMAR

Norton slog till med k..ksjuka förra helgen och fick vara hemma i måndags. Då passade han på att tömma en toalettpappersbal, strippa alla rullarna och bygga ett toppensnyggt torn (och ja, vi använder ett av de 5 badrummen som torkskåp).




På fredagen var det dags för vaccination - på bilden Hugo och kompisen T. efter sprutan, under observation i 30 minuter, spelandes PSP resp Nintendo DS. Vem säger att "dataspel" är asocialt?


     



 

SNÖN

 

Det är mycket snö, mer än normalt. Långtidsboende har inte varit med om detta någon vinter. Förra året kom ingenting, och jämfört med för 2 år sedan har det kommit lika mycket nu i november som hela 2007. De borde ha anat det - kommer familjen Abrahamsson så påverkas vädret. Kallaste vintern på 40 år - Floridas västkust år 2000. Våldsamma regn och översvämningar - sydöstra Frankrike, sommaren 2001....


  

Kinesiska snösvängen - Många tillsammans blir en hel snöplog.


 

ÄNTLIGEN SÖNDAG

Äntligen var familjen redo för lite lagom kul som diverse sjuklingar kunde klara av (även om jag tappat rösten). Det blev Beijings Polismuseum som hade polisuniformer från många årtionden, kriminalteknisk utställning, laserskjutbana!!!!och minnesutställning över stupade poliser bland annat. Spännande och kul - men kallt att ta sig dit! Och vi hade i princip museet för oss själva.

 

Får man prova, får man det? Okej, gör det snabbt då när ingen ser!




 

Spaningshjälpen griper in




  

Längtansfulla blickar



FAITS DIVERS

 

De berömda lyktorna jag köpte för några veckor sedan och berättat om. Snyggingen framför är Mr November.




 

Är de släkt de där två?




  

Placering - över kissrännan i hockeyrinken där Roger spelar. Bäst tolkning i Kommentarsfältet får ett eget inlägg i bloggen till sin ära.

Nästa vecka är vi friska som nötkärnor!

Av Lotta - 13 november 2009 15:03

Rubriken har jag lånat av Farbror Melker, som i sin tur enligt obekräftade källor planket Tomas Thorild. Det är ett uttryck som säger allt, som passar perfekt när det känns som om dagen varit alldeles för händelserik på det ena eller andra sättet, och man bara längtar till lugn och flyt.




Idag var det dagen D för influensavaccination och planen var upplagd. Norton till dagis, Hugo, jag, V och AC med vår chaufför till sjukhuset vid cirka 9.30 tillsammans med ACs ayi som tolk. Tidpunkten vald för att chauffören skulle hinna skjutsa våra män till jobbet och jag skulle hinna med möte med skolans rektor. Perfekt plan, klappad och klar in i minsta detalj, min vana trogen.


1) Planen pajade direkt på morgonen. Chaufförens dotter var sjuk och han behövde köra henne till sjukhus så följdaktligen kunde han inte köra oss. Trofast som han är lovade han dock att skicka en ersättare. Javisst, problemet var bara att polaren kom i en liten bil med plats för 4 passagerare och vi var 5 och med tanke på barnstol etc så var det en omöjlig ekvation. Jag flippade självklart och drog iväg på möte. Under tiden fixade AC fram ytterligare en bil och så var det problemet löst.


2) På plats hos rektor visar det sig att det vaccinerande sjukhuset glömt att säga att de kräver att en representant från skolan skall vara där för att intyga att alla som dyker upp verkligen kommer från Svenska Skolan och inte är vilka som helst. De första barnen som dök upp för vaccinering blev helt enkelt hemskickade. Så - en lång diskussion följde och rektor löste till slut situationen.


3) På plats på sjukhuset gick väl allt som det skulle efter lite palaver om att barnen var tvungna att gå in för vaccinering 2 och 2 eftersom de bröt en förpackning med två doser och ville kunna använda båda? Var man inte två fick man vänta. De 4! inblandade sjuksköterskorna gav ett något nervöst intryck, de fnissade hela tidenvilket brukar vara ett tecken på att en kines känner sig lite obekväm i kläderna. De var nog inte vana att hantera västerlänningar. Med tanke på sjukhusets standard är det nog tveksamt om blekansikten brukar söka sig dit i vanliga fall, när jag smet in i ett angränsande rum för att tala i telefon stod det t ex 4 porslinspottor med gamla fimpar i där...smask! Pojkarna var dock hjältar som vanligt och tog stoiskt emot sina sprutor.


4) Kommer hem och värmen och varmvattnet fungerar inte. Visar sig att gasen är slut - det går betydligt mer nu än tidigare då uppvärmningen av huset går på gas med kylan gick på elen. Hetsar till Management Office och för köpa gas för 500 RMB max, så kallad Emergency Gas. Normalt kan man bara köpa gas 2 dagar i veckan under vissa tider, annars får man vänta. Men då vår var helt slut löste vi det på detta vis. Får tillbaka på måndag och köpa mer (före kl. 11 nota bene)


5) Får plötsligt en sprängande huvud- och magvärk och måste uppsöka sängen, tillsammans med två hyperpigga barn, i väntan på faderns återkomst. Kvällen fortsätter på samma sätt med avbrott för "you know what". Livet är stenkul!  Mår dock mycket bättre nu och misstänker en rutten sallad till lunch snarare än k...ksjukan.


Det blir aldrig som man tänkt sig - är också en bra beskrivning om dagen och snott från en filmtitel av Holm och Herngren om jag inte misstar mig. Nu känns det som om vi stänger den här dagen och går vidare mot ljusare tider. Lite mer bilder kommer imorgon.


Och....jag vet att det är fredagen den 13:e idag men det här är ju löjligt! Dessutom är inte 13 ett olyckstal i Kina, så det så.

Av Lotta - 12 november 2009 08:41

Vi traskar omkring i snöslask här i Kina och det känns väldigt svenskt; snöblandat regn, grå himmel, många sjuka  i förkylning och kräksjuka (dock inte vi tack och lov) och debatt om vaccinering mot A H1N1, så jag har inte så mycket kul att skriva om.


Räknar dock med att återkomma med en spännande rapport från morgondagens vaccinering på kinesiskt sjukhus, sannolikheten är hög att det blir en upplevelse på det ena eller andra sättet.


Folk på skolan vacklar fram och tillbaka om vaccineringens vara eller icke och alla rapporter och råd som ges skiljer sig väldigt mycket åt. Beijing United Hospital rekommenderar att man inte vaccinerar sig i nuläget, medan SOS International säger tvärtom. Och olika läkare inom samma sjukhus säger olika saker - inte bra.


Hur gör ni som läser bloggen - vore intressant att veta?

Ovido - Quiz & Flashcards