Direktlänk till inlägg 9 november 2009
Inspirerad av våra grannar frågade jag ayi Li förra veckan om hon kunde visa mig hur man gör dumplings, eller jiaozi på kinesiska - en av mina favoriter i det asiatiska köket.
Jag kommer ihåg onsdagarna när det koreanska haket på Surbrunnsgatan, nära jobbet, gjorde den koreanska varianten, gyoza, och hur jag och kollegan Anne i princip var stammisar där just den veckodagen. Himmelskt gott!
Och här kan man ju få hur mycket som helst, när som helst och till ett otroligt lågt pris - dumplings räknas som basföda på samma nivå som ris och nudlar och är väl inte det mest exklusiva att beställa in, men hu vad gott. Särskilt den stekta varianten som jag föredrar.
Så idag shoppade Li de ingredienser som hon behövde och listan ser ut så här för de som är intresserade (dock utan mått då hon gick på känsla):
Dumplingsdegen består enbart av mjöl och vatten. Mjölet var ett särskilt dumplingsmjöl men jag vet inte riktigt vad det innebär, kanske kan man använda samma typ av mjöl som till pasta? Konsistensen skall vara smidig.
Fyllningen kan man göra i princip hur man vill, med eller utan kött eller skaldjur, med eller utan de grönsaker man gillar bäst. Den blandningen som Li rörde ihop bestod av:
Fläskfärs
Hackad ingefära
Fint skuren purjolök
Soja
Lite sesamolja
Salt
Grovt riven zucchini
Hon blandade degen och knådade den, lät den sedan vila en stund i bunken, i rumstemperatur under en handduk.
Färsen blandade hon också, med grönsakerna i sist.
Sedan gjorde hon små bollar av degen som hon kavlade ut till små platta "pannkakor", ca 1 dm i diameter. Fyllningen la hon på mitten av "pannkakan" som hon hade i handflatan (Li använde pinnar för detta, jag använde sked).
Hon vek sedan ihop pannkakan på mitten och nöp till. Sedan vek hon ihop ändarna på ett intrikat sätt som jag inte kan förklara verbalt, och knappt kan hantera manuellt, men den sista dumplingen jag gjorde fick jag i alla fall godkänt på. Huvudsaken är att man nyper ihop kanterna väl så att inte fyllningen kan smita ut när man tillagar dem.
Top Chef x 2
Koka upp vatten, lägg i lagom många dumplings, på med locken. De är klara när de flyter upp till ytan och har svällt upp. Färdigt att äta, men man kan också steka på dem lite snabbt i olja för en lite knaprig yta i botten om man gillar det. Jag tycker att de blir godare så.
Doppas lämpligast i "dumplingsvinäger" som man kan köpa färdig här i Kina, finns säkert i Sverige numer också. Det är gott att hälla i lite sesamolja och hackad vitlök i vinägern också.
Snart skall vi laga till dem, återkommer med recension. Få se om vi får Hugo och Norton att smaka och äta. Hugo har tillverkat några själv (bild kommer) så han är nog peppad att åtminstone smaka.
En timme senare:
Lis dumplings var himmelska, åtminstone tyckte Hugo och jag det. Norton vägrade smaka men det var ju inte helt oväntat, han gillar mest säkra kort. Jag fick göra en ny omgång för vi åt så många var. Och det bästa av allt - vi har frysen full med fler så fort andan faller på.
Snögubbe x 2
Ännu en intensiv vecka till ända och dags för summering och reflektion. Vädermässigt är jag nu fullt övertygad om höstens ankomst, den här veckan har varit en berg och dalbana mellan strålande sol och vräkande hellregn (när jag korrläste såg jag...
Så är första jobbveckan avklarad och överlevd för min del. Måndagen gick utmärkt men tisdag kväll kokade hjärnan över. Inte kom jag ihåg att det var så här jobbigt att jobba:-). Jag har ju bara varit bort ett drygt år och det har jag ju varit förut e...
Nåja, det var väl en onödigt dramatisk rubrik på det här inlägget men det är helt klart en ny fas som vi går in i nu när jag går tillbaka till jobbandet. Ser fram emot att återta "karriären, det helt klart, men känner mig också lite melankolisk över ...
Första skolveckan har flutit på med lite avbrott för hösthostan som drabbat båda sönerna. Typiskt terminsstart och i fredagens veckobrev varnas för det sedvanliga lössutbrottet på skolan. Är det någon som kan tala om för mig var dessa löss kommer ifr...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 |
8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | |||
16 |
17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
|||
30 | |||||||||
|