Direktlänk till inlägg 4 november 2009
Ja, kvällens middag blev god så vi fortsätter väl på matspåret och publicerar det recept på Gong Bao chicken som jag hittat.
Rätten kommer från Sichuan-provinsen och har hämtat sitt namn från en ämbetsman vid Qing-ättens hov som blev guvernör över Sichuan. Hans officiella titel var Gong Bao och namnet kommer följdaktligen därifrån.
GONG BAO JI DING (3-4 personer)
3-4 skinnfria kycklingbröst (ev fler eller färre beroende på storleken)
1 äggvita
1 msk corn starch (i översättning blir det väl majsstärkelse, förmodar att det blir Maizena i Sverige?)
Vitpeppar
1 tsk soja (jag föredrar ljus soja)
Ca 8 röda, mellanstora chilifrukter
Sichuan-pepparkorn enligt smak
1 medelstor purjolök, skuren lagom tjocka skivor
1-2 msk hackad ingefära
1-2 msk hackad vitlök
Sås:
4 msk soja
2 msk torr sherry (duger bra med matlagningssherry)
2 msk risvinäger
2 msk socker
2 tsk sesamolja
2-3 msk hoisinsås
2-3 msk oystersås
1 msk jordnötsolja
Osaltade jordnötter efter smak
- Skär kycklingen i lagom stora munsbitar
- Blanda äggvita, Maizena, peppar och soja i en skål
- Lägg i kycklingen och blanda runt väl så alla bitar är täckta
- Täck över och ställ i kylen i 30 minuter
- Förbered purjolöken, chilin, ingefäran och vitlöken
- Blanda alla ingredienserna till såsen
- Stir fry chili, sichuanpeppar, ingefära och vitlök i olja
- Lägg i kycklingen och fortsätt stir frying tills den är nästan genomstekt
- Lägg i purjolöken och fortsätt stir fry
- Häll på såsen
- Lägg i jordnötterna
Servera med ris.
Originalversionen innehåller som ni ser både chili och Sichuanpeppar och blir med andra ord riktigt stark om man följer receptet. Vill man göra den mer barnvänlig så skippar man chili och peppar - det blir inte en äkta Gong Bao chicken men man kan ju lösa det genom att laga till i 2 separata pannor. Eller så minskar man ned mängden peppar helt enkelt.
Smaken blir också ganska intensiv, även utan chili och peppar. Om man tycker att det smakar för mycket (smaka av på slutet före servering är ett hett tips) så kan man eventuellt späda med lite kycklingbuljong. Men då måste man också tänka på att lägga till lite mer Maizena för att få den rätta, simmiga konsistensen.
Jättegott som Tina skulle ha sagt! Recensioner är välkomna.
Ännu en intensiv vecka till ända och dags för summering och reflektion. Vädermässigt är jag nu fullt övertygad om höstens ankomst, den här veckan har varit en berg och dalbana mellan strålande sol och vräkande hellregn (när jag korrläste såg jag...
Så är första jobbveckan avklarad och överlevd för min del. Måndagen gick utmärkt men tisdag kväll kokade hjärnan över. Inte kom jag ihåg att det var så här jobbigt att jobba:-). Jag har ju bara varit bort ett drygt år och det har jag ju varit förut e...
Nåja, det var väl en onödigt dramatisk rubrik på det här inlägget men det är helt klart en ny fas som vi går in i nu när jag går tillbaka till jobbandet. Ser fram emot att återta "karriären, det helt klart, men känner mig också lite melankolisk över ...
Första skolveckan har flutit på med lite avbrott för hösthostan som drabbat båda sönerna. Typiskt terminsstart och i fredagens veckobrev varnas för det sedvanliga lössutbrottet på skolan. Är det någon som kan tala om för mig var dessa löss kommer ifr...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 |
8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | |||
16 |
17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
|||
30 | |||||||||
|