Alla inlägg den 20 mars 2010

Av Lotta - 20 mars 2010 03:48

Jaha, så får vi då uppleva ytterligare en extrem vädertyp i kontrasternas Kina. Efter ett envist snöande en gång i veckan de senaste tre veckorna är det nu dags för ny materia att flyga runt i luften. Denna gången sand.


På fredagkvällen så drog en stor sandstorm med ursprung i Mongoliet in över Beijing. När vi drog ifrån gardinerna från fönstren i morse möttes vi av gul himmel och luft och ett fint, fint sandpulver som täcker gatan, hustaken och grannarnas bil som ni ser nedan.


Det är inte fel på kameran - så här gult är det när man tittar ut genom fönstret. Notera sandpulvret på familjen S motorhuv och framruta.


Snödrivor har vi vant oss vid - snart också sanddyner?


Enligt vad jag kan utläsa av olika nyhetssiter så är det en ganska omfattande sandstorm den här gången. De är ett vanligt förekommande fenomen så här på våren i Beijing men det verkar som den här är större än på flera år. Jomenvisst, familjen Abrahamsson är ju på plats och det vet ni ju sedan tidigare av vi alltid medför extrema vädertyper.


Hursomhelst rekommenderas alla att hålla sig inne idag för att undvika sandpartiklar - dessutom är luftkvalitén väldigt dålig så vi drar väl iväg och bunkrar några bra filmer och parkerar i soffan idag, festtrötta som vi är.    

Av Lotta - 20 mars 2010 03:28

Efter en lugn rutinvecka slog vi till ordentligt med aktiviteter på fredagen. Barnen på Svenska Skolan var inbjudna till British School of Beijing för ett musikuppträdande på engelska. De verkar ha haft en kul stund med en underhållande sångerska och åkte glada därifrån med fina presenter - en nalle till Norton och en riktig bläckpenna till Hugo.


Själv drog jag till ytterligare ett sk "ställe", dvs Flygplatsmannen, med vännerna J och U. Han säljer kinesiska möbler, både nygjorda och "antika", i sina magasin som ligger i en hutong ca 15 minuters bilväg från där vi bor. Det är ju inte IKEA direkt utan man får krångla sig in i en trång huton, in på en lerig innergård och smyga runt i dammiga magasin med massor av fina möbler och olika typer av dekorationer. Mycket att välja på, både bra och mindre bra och några saker fastnade vi för även om vi inte köpte något. Däremot tog jag bilder för att visa Roger, så vi får se om det blir något inköp framöver.


Flygplatsmannens arbetsbord - organiserat kaos?


 

Man undrar ju vad ursprunget till den här härliga röken är? Och förstår rätt väl varför luftkvalitén här i Beijing är som den är


 

Mycket fina möbler - som det här lilla skåpet


 

Han hade kläder också - undrar när den här outfiten senast fick någon att svimma av habegär?


    

Brons- och terrakottafigurer "en masse", hur skall man kunna välja? 


Bara att ge sig ut utanför vårt villaområde är ju ett äventyr i vardagen och man stöter på många sköna miljöer och svala snubbar. Kolla in biljardkillarna nedan, vi har tvungna att stanna bilen och fråga om vi fick fota dem. Det hade de inget emot och betalningen för tjänstvilligheten får väl vara att de fick nåt och prata om resten av dagen.


Frisksportarna sammanträder

 


 

Courtyardvåning uthyres i fräscht hutongområde med anor från Ming-eran. Toalett hundra meter bort i hutongen, naturlig uppvärmning på sommaren och avkylning på vintern och 314 satellitkanaler från jordens alla hörn.  


Efter skolan åt vi årets sista semlor - mandelmassan jag köpte med hit i julas från Sverige är slut nu - tillsammans med familjen S med bland andra Nortons dagiskompis A1.


Sedan fortsatte vi festa med god och trevlig middag hemma hos Nortons kompis A2 med familj och ytterligare två andra familjer. Toppenschysst och Hugo var mycket nöjd med att vara det barn som var vaken längst, och med att komma hem efter 12 - vilken lycka!

Ovido - Quiz & Flashcards