Direktlänk till inlägg 3 april 2010

Massor av lera

Av Lotta - 3 april 2010 10:14

Kl. 21.24 på skärtorsdagens kväll gick tåget till Xi'an som vi skulle med. Dags att se något mer av Kina än bara Beijing med närmaste omgivning och valet föll på denna lilla landsortsstad (endast 7,25 miljoner invånare) ca 100 mil söderut i regionen Shaanxi. Självfallet på grund av närheten till Kejsar Qins grav och mausoleum som sannolikt innehåller uppåt 8000 terrakottafigurer, varav ca 2000 är framgrävda. Hugo har länge varit fascinerad av detta nu skulle han få sin önskan uppfylld.


Mr Gao skjutsade oss till Beijings Västra Järnvägsstation (1 av 4) som visade sig vara enormt stor men ovanligt pedagogiskt upplagd, så vi hittade snabbt rätt väntrum och så småningom rätt perrong.


Hugo i väntsalen iförd cool reshatt, bara 20 minuter tills tåg Z53 skall avgå


Norton har installerat sig i vår sovhytt, 4 soft sleepers och ett litet bord. Komfortabelt på det hela taget!


Vi hittade snabbt till vagn två och till vår kupé som var liten men naggande god. Vi hann äta lite snacks, läsa Ture Sventon, besöka den inte så läckra toaletten - sedan slocknade familjen framåt 23-tiden. Natten förlöpte bra och båda barnen sov gott. Dock valde Hugo att vakna kl. 6 vilket var lite onödigt då vi inte skulle vara framme förrän 8.30 men han satte sig och tittade ut genom fönstret på det bergiga och nu gröna landskap som sträckte ut sig, ackompanjerat av spridda Ååååååhn och Aaaaaaahn som till slut väckte både föräldrar och lillebror. Vi hade frukostmatsäck med oss som vi åt upp och sedan var vi redan framme i Xi'an. Hur smidigt som helst (kanske inte om ni frågar Rogers och mina ryggrader men de kan å andra sidan inte prata, så....)


Framme i Xi'an, redan här anade vi en storstad med mycket folk. Stationen i bakgrunden.


Vår guide och vår chaufför väntade på oss på stationen med en stor och rymlig Huyndai SUV och efter en akut kopp kaffe från McDonalds drog vi iväg mot Terrakottamuseet. Morgontrafiken var ganska hektisk och det tog nästan 1,5 timmar att ta sig dit. Måste nog säga att trafiken i Xi'an är ännu vildare än i Beijing, i vissa ögonblick kändes det som laglöst land, men vi kom tryggt fram till vår första anhalt som var en liten fabrik som tillverkar och säljer terrakottafigurer, lackmöbler, mattor och diverse pynt. Allt i traditionell kinesisk stil och otroliga hantverk som kräver stor skicklighet, tålmodighet och erfarenhet.


Terrakottasoldater i alla stolekar,från 5 cm höga till naturlig storlek, till salu och vidare skeppning över hela världen. Man kan också få en med sitt eget ansikte om man har lite lagom hybris.


  

Gjutform

 

Avancerat pyssel - kanske har hon en framtid i Nusnäs också?  


   

Lite tunn kanske men naggande god


Efter fabriken besökte vi ett museum där hela historien bakom berättades utförligt och illustrerat av dockor i naturlig storlek och en gigantisk modell av mausoleet och gravkullen. Bra att ha som bakgrund innan vi besökte dagens clou. Men först lunch. Vi åt frukost tidigt så vi var svinigt hungriga redan vid 11. Vår guide tog oss till en restaurang, gigantiskt stor, där vi var absolut först. Vår lilla familj fick 100% uppmärksamhet och genomåt en läcker kinesisk måltid med Shredded pork, bamboo shots in sweet & sour sauce, Steer fried chicken w. chili and fried potatoe sticks, restaurangens hembakade färska nudlar samt fried dumplings till Hugo. Smaskens. Två tjejer i servisen bevakade oss oavbrutet på ca 1,5 meters avstånd och varje gång jag tog en klunk te var hon snabbt där och fyllde på. Kinesisk service är toppen men kan ibland få en att känna sig utstirrad.


 

Uppäten lunch, obligatorisk kinesisk plastskydd över duken och "våra" hyperalerta servitriser i bakgrunden


Sedan var det äntligen dags för det vi väntat på. Medelst liten elbil skjutsades vi från parkeringen till de 5 olika byggnader som museet består av, 1 innehåller en replika av kejsarens bronsvagn i miníaytyr som upphittats. 2 visar en film med historien bakom vilket Hugo diggade stenhårt då det var mycket soldater och strider i handlingen. 3 är den allra största utgrävningsgropen, 4 den minsta och 5 den mellersta. Alla tre groparna är bara delvis uppgrävda och det ligger som redan sagts tusentals figurer kvar under marken + förmodligen en hel del föremål som man inte alls vet om.


Storleken, mängden, utseendet - ja allt är fascinerande och det är svårt att föreställa sig om man inte varit där. Och att av alla de figurer man hittat var det bara en enda, en bågskytt, som var helt intakt. Alla andra har varsamt plockats ihop från större eller mindre bitar av skickliga arkeologer, då soldaterna blivit förstörda antingen av arga bönder som hämnades efter kejsarens död eller av att träkonstruktionerna som höll uppe taken över soldaterna med tiden ruttnat och ramlat ned och krossat dem.


Självklart shoppades det miniatyrer som var tvungna att lekinvigas direkt


 

En bråkdel av alla soldatervi såg - i naturlig storlek nota bene

 

  


 

Bonden som hittade den första soldaten i jorden när han grävde en brunn på 70-talet. Först hatad av de andra bönderna - senare hyllad som en hjälte och traktens räddare! Idag sitter han "on display", äter lite lunch och signerar en bok om hela äventyret.  Roger agerade som en äkta kines och ignorerade fotoförbudet, till hans ära dock omedvetet trots den tydliga skylten.


    

Marionettdockor som förekom vid OS-invigningen i Beijing 2008


Färden tillbaka till stan' och hotellet tog tid. Det är mycket kineser och övriga turister i stan' på grund av Qing Ming festivalen för kineserna och Påskledighet för övriga nationaliteter. Massor av bussar - räknade till 26 st samtidigt i rondellen utanför hotellet, massor av moppar och självklart alldeles för mycket bilar på för liten yta. Till sist var vi dock framme vid Bell Tower Hotel, som försökte lura oss på vårt "Familjerum" med 2 Queen size sängar som vi bokat, och istället trycka in oss i ett vanligt dubbelrum med två enkelsängar. Men den lätta gick vi inte på och kunde efter lite mankemang sedan trötta pusta ut i en timme före middagen. Läget på hotellet är exakt mitt i centrala Xi'an så det är  minst sagt strålande.


 

Utsikten från vår hotellbalkong - Bell Tower som ligger exakt i mitten av gamla Xi'an. Åt vardera håll sträcker sig Norra, Södra, Östra och Västra gatan som var och en slutar med en port i den gamla stadsmuren som fortfarande är intakt


Kvällen avslutades med sushimiddag för mig och Roger och pasta och pizza för ungherrarna. Norton nöjde sig med att tugga på en penne, sedan var han nöjd. Vi passade också på att promenera i den ljumma kvällen - något som ungefär 250 000 kineser bestämt sig för att göra på exakt samma punkt som vi. Huiming street är en känd gata med mycket restauranger och street food. Vilken stämning! Här fanns allt att äta - mycket mellanösterninspirerat då gatan ligger i Xi'ans muslimska kvarter, Hui kallas den kinesiska minoritet som är muslimer - och allt att köpa.


Bara att välja och vraka, dock inget fläsk tillgängligt. Bra sätt att tränga in i lokalkulturen  ā la Hipp Hipps Morgan Pålsson...


 

Mer nylagat än så här blir det inte


 

Folkligt, festligt, fartfyllt


 

Tre möra killar på kvällspromenad - varmt och skönt!


 

Vårt hotell till vänster och Bell Tower till höger. Bronsklockan i Bell Tower väckte hela Xi'ans bëfolkning förr i tiden och trumman i det närbelägna Drum Tower talade om för dem att det var dags att gå till sängs.


Behöver jag säga att vi sov sött alla 4 efter den heldagen, behövdes ingen trumma för att få oss i säng! Fortsättning följer på Påskafton.            

 
 
Ingen bild

Morfar skriver

4 april 2010 17:05

Detta äventyr får mig och mormor att längta
tillbaka för att uppleva mer.
Att se och vara med om allt det fantastiska kommer att prägla er för all framtid. Wish we was there.

 
Ingen bild

Katja

4 april 2010 21:33

Hej,
Ville önska er en skön påsk i efterskott. Måste berätta att Lexi och Basti blev filmade av kinesisk TV i Stockholm och matade med godis, samtidigt som de frågade oss varför vi åt så mycket godis...Hm vi som inte matar våra barn med godis utan försöker undvika det och köra frukt istället. Så ifall ni råkar slå på just den kanalen av de miljoner som finns och ser oss ätandes godis, så japp det är vi!
Kramar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lotta - 19 september 2010 18:22

Ännu en intensiv vecka till ända och dags för summering och reflektion. Vädermässigt är jag nu fullt övertygad om höstens ankomst, den här veckan har varit en berg och dalbana mellan strålande sol och vräkande hellregn (när jag korrläste såg jag...

Av Lotta - 12 september 2010 18:46

Så är första jobbveckan avklarad och överlevd för min del. Måndagen gick utmärkt men tisdag kväll kokade hjärnan över. Inte kom jag ihåg att det var så här jobbigt att jobba:-). Jag har ju bara varit bort ett drygt år och det har jag ju varit förut e...

Av Lotta - 6 september 2010 19:00

Nåja, det var väl en onödigt dramatisk rubrik på det här inlägget men det är helt klart en ny fas som vi går in i nu när jag går tillbaka till jobbandet. Ser fram emot att återta "karriären, det helt klart, men känner mig också lite melankolisk över ...

Av Lotta - 29 augusti 2010 14:59

Helgen börjar gå mot sitt slut och en summering kan väl vara på plats av en händelserik sådan. Två trötta golfare kom hem efter mörkrets inbrott, varsin QP Cheese tjockare och däckade i soffan framför TVn. På lördagsmorgonen tog vi oss i kragen ...

Av Lotta - 28 augusti 2010 10:37

Första skolveckan har flutit på med lite avbrott för hösthostan som drabbat båda sönerna. Typiskt terminsstart och i fredagens veckobrev varnas för det sedvanliga lössutbrottet på skolan. Är det någon som kan tala om för mig var dessa löss kommer ifr...

Ovido - Quiz & Flashcards