Alla inlägg den 21 april 2010

Av Lotta - 21 april 2010 04:41

Idag har vi National Day of Mourning här i Kina, för att tänka på de över 2000 människor som omkommit i jordbävningen i Qinghai-provinsen i Nordvästra Kina och deras familjer. Ca 12 000 människor är skadade och 200 saknas fortfarande i rasmassmorna.


Alla officiella byggnader flaggar på halv stång idag och alla sport- och nöjesevent är inställda. De utländska filmkanalerna som vi kan se via satellit är nedsläckta och på Svenska Skolan hölls en tyst minut idag på morgonsamlingen.


Bild www.thebeijinger.com  


Det är kallt i Qinghai-provinsen fortfarande, med minusgrader på nätterna.  På vissa ställen har upp emot 85% av husen förstörts; de är byggda av trä och lera och har ingen chans vid en jordbävning. Tillfälliga tält har satts upp för de som blivit av med sina bostäder men mängder av människor sover ute i det fria fortfarande brevid sina rasade hus. Stora delar av provinsen är bergigt svårtillgänglig och det tar tid för hjälpinsatserna att komma fram.


Bild http://www.alertnet.org/thenews/pictures/PEK04.htm  


Som alltid vid katastrofer blir barnen hårt drabbade. I Qinghai är en stor andel av befolkningen nomader som jobbar som herdar och barnen är ofta placerade på skolinternat långt ifrån sina föräldrar. Nu har många av barnen förlorat sin familj och/eller lärare eller befinner sig långt ifrån dem, deras skola som samtidigt är deras hem har rasat. Rädda Barnen jobbar på plats med akutinsatser som filtar och mat. Hjälp dem hjälpa med ett bidrag till katastroffonden:

https://www.rb.se/geengava/katastroffond/Pages/GeengavaKatastroffond.aspx


Lite distans till vulkanaskepaniken...

Ovido - Quiz & Flashcards