Alla inlägg under oktober 2009

Av Lotta - 17 oktober 2009 10:17

I torsdags var Norton på 3-årskalas hemma hos kompisen A. Barnen har för vana här att bjuda hem dagiskompisarna på kalas på "skoltid" vilket gör att fröknarna får hänga med också och köra lite dagis på hemmaplan. Jättekul! 12 3-åringar uppförde sig exemplariskt som om de aldrig gjort annat än gå på fest och satt glada i ring runt födelsedagsbarnet och ropade hänfört Ååååååhhh! för varje paket som öppnades. Jag hade förmånen att vara med också och det var mysigt att få vara med Norton lite på avstånd och kolla in honom tillsammans med kompisarna.


Fredagen ägnade ayi och jag åt att ta emot diverse folk som skulle hjälpa oss med värmeproblematiken. Det kändes inte som att ett val, mellan att antingen ha 30 grader varmt hemma och varmvatten eller normal temperatur och enbart kallvatten, var helt ok så vår landlord kontaktades och hon lovade lösa problemet.


Först kom landlordens "assistent" (själv bor hon i Hong Kong) som vi känner sedan tidigare. Han slet snabbt av sig sin täckväst när han kom in och svetten började pärla i pannan på honom. Han höll med om att värmen var något överdriven... Sedan gick han runt och kände på lite olika rör, öppnade och stängde skåp och ringde 19 samtal. Visade sig att han inte var helt säker på hur man stängde av golvvärmen och utlovade istället en worker som skulle fixa biffen.


Workern kom och som han pratade! Prat, prat, prat, fniss och skratt ihop med ayi, prat, prat, prat. Allt givetvis på kinesiska och jag stod bara brevid och fånstirrade utan att fatta något. Han pratade fort och utan någon som helst artikulation och då lyckas jag inte ens uppfatta spridda ord. I vilket fall började han också känna på rör, klättra på möbler och krypa på knä. Han lyckades konstatera att det fanns ett golvvärmereglage för varje rum i huset och att dessa satt på olika ställen på de olika våningarna i huset. Det började bra i källarplanet där de satt i ett helt normalt, lättillgängligt skåp. På entréplanet var han dock tvungen att ta ut alla våra kökslådor samt vår soptunna och klämma in armen i ett extremt otillgängligt utrymme. På plan 2 behövde han bara lägga sig ned på knä och stoppa in huvet i badrumsskåpet. Plan 3 var klurigast, där satt reglagen i vårt dressingroom bakom en lönnlucka i klädhyllorna. Fyndigt eller hur!


Så, äntligen är temperaturen normal igen dvs vi har ingen extra värme alls just nu eftersom det faktiskt fortfarande är strålande sensommarväder och över 20 grader varmt om dagarna. Men knäpper det till har vi uppvärmning via air conditionsystemet och i sista hand, om polarkylan slår till kan vi dra på den härligt brännande golvvärmen.


Idag har Hugo lekt med klasskompisen T - mycket Starwars mellan huset i Ts område och lite film på slutet. Han var glad att slippa shoppandet som vi andra ägnat oss åt - denna gången på en annan prutmarknad vid Lido-området. Vi var utlovade att de sålde ut en hel del grejer och att det skulle vara färdigprutat och klart, men det var inte de sakerna som reades som vi var sugna på så vi fick jobba en hel del för grejerna i alla fall. Men vilken skillnad mot Yashow där vi handlat tidigare - försäljarna här var mycket trevligare och gladare och det var mycket mer nöje att förhandla och köpa. Vi åt lunch ute i solen och njöt av semesterkänslan.


Ikväll tittar vi på film vi lånat av kompisen T. och Hugo tar bilder på sina Starwarsskepp som vi skall skicka in till Lego Klubbtidningen. Håll tummarna för att de blir publicerade!



Av Lotta - 15 oktober 2009 13:42

Härligt det där med temperaturskiftningar... Läser i svensk media att ni halkar runt i ruggigt oktoberväder - här har vädret flippat ut helt.


I början av veckan började det kännas riktigt höstigt och i måndags kväll blåste en massa löv av träden i en tillfällig höststorm. Tisdag morgon var det lager-på-lager som gällde för att klara morgoncyklingen till skolan, och AC och jag bestämde att på torsdag var det dags att inhandla det vi saknar i varma-kläder-väg till barnen, på Decathlon.


Så fort det beslutet var taget slog det till och blev strålande solsken och sensommarvärme. Idag har det varit 23 grader ute och t-shirtväder. Underbart men förvirrande minst sagt.


Och till råga på allt hade vi "workers" här igår som skulle köra igång värmesystemet i huset. Tyvärr var jag inte här själv och fick en instruktion för hur det funkar och nu verkar det ha gått helt "bananas". I morse hade vi inget varmvatten för beredaren var avstängd - friskt och skönt. Ayi satte på den och nu ikväll när vi kom hem rätt sent så är det minst 25 grader varmt i hela huset och golvvärmen pumpar på så man nästan bränner sig under fötterna. Passar ju bra idag när det som sagt blev sommarvärme ute igen.


Så nu sitter vi här med våra nyinköpta långkalsonger, vantar och täckvästar och funderar på om man skall bränna på luftkonditioneringen - men då blir det väl ännu varmare eftersom den också är omställd till vintervärme nu. Vi får väl plocka fram bikini och badbyxor igen...

Av Lotta - 14 oktober 2009 06:02

Så var det dags för mormor och morfar att åka hem efter ett intensivt och kul besök. Jag följde med dem så långt jag fick på flygplatsen och hoppas givetvis att allt gick bra därifrån. Hugo tyckte det var tråkigt att de redan skulle åka hem och hemma känns det ovanligt tyst och stilla efter allt stoj den senaste tiden. Men det var oerhört trevligt medan det varade och vi är glada att de tog sig hit över halva jordklotet så att vi fick vara tillsammans.


Nu är vi tillbaka i vardagen med skola, EfterSkolanAktivitet, mellis, kompislek etc och det är också helt ok. Vi hade vår första kinesiskalektion på två veckor igår och det var kul att komma igång igen. Vår lärare Eileen hävdade att vi var jätteduktiga och försökte lära oss riktigt långa meningar där vi kunde få in både en uppmaning om något, vilken tid och vilken dag det skulle göras och av vem. Svettigt - det kräver övning att få flyt! Och även om man lär sig säga det själv så skall man också sedan förstå vad man får för svar och förstå vad någon annan säger till en, och det är inte självklart på kinesiska.


Eileen hjälpte mig i alla fall på traven att äntligen få reda på vad den goda, torkade frukt som mamma och jag ätit under vistelsen här är för något. Påsen hade bara text på kinesiska och både ayi och vår chaufför sa vad frukten hette på kinesiska men jag kunde inte hitta den i mitt lexikon. Men Eileen sa att det var en dadel och då var det lätt att nysta vidare. Här är resultatet:


Jujube eller jujuba


Morfar försökte föreslå dadel men jag avfärdade honom snabbt, stackaren, eftersom dadlar växer i palmer och dessa frukter växer på vanliga lövträd (vi har ett mitt emot vårt hus)! Dock hade vi båda rätt kan man säga - den kallas bara för kinesisk dadel men är det egentligen inte, den bara påminner om en dadel i formen och konsistensen.


I vilket fall är den bra för blodet enligt Eileen och därför rekommenderar kinesisk traditionell medicin den gärna just till kvinnor. På den här länken kan man läsa mer, det visar sig också att den innehåller rekordmycket C-vitamin och att den dämpar högt blodtryck, så det var bra att du tuggade i dig massor, mormorFlört. Jag får plocka hem massor med påsar i Jul.

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/406


Imorgon skall Norton på födelsedagskalas hemma hos kompisen Axel. Han är bilälskare precis som Norton så de leker bra ihop - en kinesisk taxibil och ett pussel blir presenten.

Av Lotta - 12 oktober 2009 13:41

Igår söndag var det packningsdags - alla souvenirer och klädinköp måste ned i väskorna. Förhoppningsvis får allt plats nu när mannagryn, svenska tidningar etc är avlämnat här hos oss. Efter brunch på färska scones mm drog mormor, morfar, Hugo, Roger och Hugos kompis M. iväg till Ice Zone för uppvisning av grabbarnas förvärvade skridskofärdigheter - grymt imponerande enligt snälla morföräldrar. De beslöt sedan att vandra tillbaka hem och de hittade rätt tack och lov. Dock fick de problem i vakten till området där en kines med PMS hävdade att vårt husnummer inte existerade och han vägrade släppa in dem. Ett annat vänligt blekansikte förbarmade sig och gick i god för dem - tur för oss!


Idag måndag var det vanlig skol- och jobbdag så turistskaran var reducerad till 3 tappra själar. Dagens mål var den Förbjuda Staden givetvis som ju är Beijings absolut största turistmål. Diset låg ganska tätt över staden som dock

lättade något framåt dagen som blev hyfsat varm och skön. Men, dagarna med 25 grader är nog över nu och behovet av varmare kläder börjar göra sig påmint.


Inte heller idag var vi ensamma på vårt turistmål, folkmängden var tät på Tiananmen Square/Himmelska Fridens Torg och kön till Maos mausoleum massiv, så det hoppade vi över. Vi banade oss väg genom kartförsäljare, självutnämnda guider, poliser, militärer och tog oss genom Tiananmen Gate mot Förbjudna staden. Några glada soldater (ja de log faktiskt) excercerade utanför och patriotisk musik från Nationaldagsfirandet ekade i högtalarna. Förbjudna staden är enormt och det finns absolut hur mycket som helst att se - jag hade tittat ut en rekommenderad tvåtimmarstur på museets hemsida och hade dessutom försett mig med dubbla guideböcker för att tillfredställa våra kunskapsbehov utan att behöva gå i en organiserad visning.


Vi såg de absoluta höjdpunkterna, försökte föreställa oss palatset utan dessa mängder av folk och imponerades oavbrutet av allt det vackra samtidigt som jag agerade faktaguide. Precis lagom, vi gick vår egen lugna takt, satte oss ned och picknickade när vi kände för det, trängdes med turister när det var nödvändigt och trivdes på det hela taget bra. Fantastiska souvenirer inhandlades - musmatta för Lotta och kortlek för morfar. Men vi fick många vackra bilder med oss i kameran - morfar hävdar att han aldrig fotograferat så mycket som under denna semestern.


Mr Gao plockade upp oss när vi kände oss klara och vi åkte och hämtade barnen på skolan. Mormor och morfar fick möjlighet att hälsa på Nortons fröknar och titta på Hugos båda klassrum och se var hans plats är samt lite teckningar som han gjort. Hugo var jättenöjd, det var viktigt för honom att få visa upp allt detta - han funderade ett tag på om han skulle fotografera allt till dem om de inte fick möjlighet att titta själva.


Dagen avslutades med middag på koreansk restaurang i kvarteren närmast Rogers jobb. Vi åt "gogi gui" eller koreansk barbecue. Biff, fläsk, korv, revbensspjäll och kyckling som grillades på galler på våra bord. Tillbehör som syrad kål, grön chili och god sojasås. Tillbehörsrätter som bläckfisksallad, kålsallad, annan blandad sallad, äggröra och sötad pannkaka. Kanongott, ganska starkt och kul med matlagning på bordet så att man kan plocka lite som man själv vill.


Imorgon åker mormor och morfar hem - det blir tomt när de reser. Undrar vad vi skall skriva om på bloggen då...


PS en särskild gul färg var reserverad för kejsaren enbart. Förbjudna stadens tak är belagda med gula, glaserade tegelstenar. 


Koreansk barbecue


  

En riktig prinsessa 2


  

Förbjudna staden - yttre borggården


  

Lyckades nästan få en bild utan folk, nästan...


 

Lokala friskisklubben gympar


 

Tiananmen Gate


 

Kanske något för Kryddans samfällighetsförening att installera


   

Färska nudlar, någon?


  

Sköldpaddor - att äta eller gosa med?


 

Två grabbar på hutonvandring 

   

Av Lotta - 11 oktober 2009 07:54

En snabbversion av Nationaldagsparaden i Beijing för den som är intresserad - betydligt roligare än den direktsända evighetsversionen på kinesisk TV:


http://www.dslrnewsshooter.com/2009/10/01/shooting-chinas-60th-anniversary-parade-with-the-7d-5dmkii-and-nikon-d700/


Av Lotta - 10 oktober 2009 10:46

Fredagen blev lugnare än planerat då "reseledaren" blev indisponerad i magsmärtor (Pekinganka på tvären eller nåt). Mormor och morfar drog själva iväg med Mr Gao och Norton till Pinnacle Plaza, shoppade fina tavlor som de tittat på tidigare och åt en god italiensk lunch i solskenet. Hugo var i skolan och Roger jobbade.


Lagom till kvällen hade jag hämtat mig och vi drog iväg nästan hela gänget på teater in till stan' (Norton var hemma med ayi) - Legenden om Kung Fu. http://www.thebeijingguide.com/shows/kungfu.html

Sagan om en ung pojke, Chun-Yi, som lämnas i munkklostret som liten pojke och där utbildas i kung fu och zen-konsten till att bli en fredlig stridsmunk. Det visade sig bli en riktigt maffig upplevelse - pampig och vemodig musik, enormt välarbetade scenbilder, dans, sång, akrobatik och kung fu-konster på allra högsta nivå. Efter 1,5 timmars föreställning var vi alldeles tagna - en helt oförglömlig upplevelse! 

I rena ivern shoppade morfar munktrumma i form av träfisk http://sv.wikipedia.org/wiki/Muyu, och mormor en modell av den unge Chun-Yi (hon blev sentimental när den lille lämnades in till klostret av sin mamma).


Idag var reseledaren i toppform igen och drog med hela familjen på hutongvandring längs med Houhai-sjön, med utgångspunkt från Gulou - Drum Tower. Lugnt och skönt i jämförelse med de fullproppade turistattraktioner vi varit på förut - vi kunde vandra i vår egen takt, insupa atmosfären som man säger, känna dofter av massa spännande "street food" och bara vara. Lunchen intogs nere vid sjökanten - den fick medelbetyg. Det sweet and sour pork vi tog in visade sig vara rena fettklumpar som rullats till bollar och friterats, inte vår stil direkt. Goda gröna bönor, kyckling med cashewnötter och grönsaker och biff med grön chili var toppengott. Sedan tog vi fresh stir-fryed bamboo shots som vi tyckte skulle vara spännande att testa - visade sig vara helt vanlig grön sparris. Perfekt tillagad med härligt tuggmotstånd men ingen nyhet direkt.


Vi passerade mycket roliga butiker och mormor fick köpa en snygg "kina-jacka" som hon klär jättebra i. Sedan köptes det mer souvenirer både till Hugo och till mormor och morfar själva. Morfar fortsatte på sitt spår att köpa udda grejer som ingen mer än han vet vad han skall ha till - denna gång en kombinerad kli- och massagepinne som man skall slå sig själv med. Om han går omkring med blåmärken efter ett oidentifierat trubbigt föremål framöver så vet ni var det kommer ifrån.  Jag prutade hutlöst så alla skämdes för mig - övning ger färdighet.


Prutandet fortsatte på klädmarknaden Yashow som var ett måste också. Morfar hade fått rådet att åka hit med "tomma väskor" och munktrumman och klipinnen fyllde ju inga väskor, så pikétröjor och skjortor med kända märken inköptes också. I ett annat stånd hittade mamma en blus hon ville ha och jag såg en skjorta jag kunde tänka mig. Utgångspriset var hutlöst och så galet att man bara kunde skratta, jag prutade och prutade och mamma blev mer och mer nervös för att hon inte skulle få sin blus som hon så gärna ville ha. Kardinalfel! Man måste se blasé och ointresserad ut - ni kan ju tänka er hur lätt det var att få till ett bra pris med en "ledsen hundvalp" brevid sig Skrattande. Till slut gjorde vi avslut i alla fall, mormor helnöjd och jag halvnöjd men man vill ju inte att mamma skall skämmas för sin dotter.


Nu softar vi och äter middag på hemmaplan ikväll. Hugo har sprungit över till sin bästis Markus som han inte träffat på 1,5 vecka då både hans familj och vår haft besök - abstinens! Imorgon blir det lugnt och packning för mormor och morfar samt en tur till Ice Zone så Hugo får visa sina skridskokunskaper.

Av Lotta - 8 oktober 2009 10:46

En reducerad skara turister tog nya tag och gav sig ut i ottan för mer upplevelser. Roger stannade hemma för att jobba och Hugo behövde en extra vilodag inför skolan som kör igång imorgon igen.


Resten av gänget åkte in till centrala Beijing, till Tiantan eller Temple of Heaven-parken där kejsaren brukade tillbe himlen i avancerade ceremonier. Det är en stor park med flera olika tempelbyggnader, bland annat Hall of Prayer for Good Harvests som är rund i formen och byggd helt utan varken spik eller skruv. Oerhört vackert och imponerande, oavsett hur många tempel man har sett innan så får man en ny kick här. Tyvärr fick man dock inte gå in i själva byggnaden och belysningen därinne var dålig så det var svårt att se interiören.


Träden börjar skifta i gult nu och höstkänslan infinner sig. I kombination med alla röda lyktor som är upphängda i träden nu under den stora helgveckan blir effekten slående! Men den bästa upplevelsen fick vi tack vare att vi var så tidigt ute på morgonen...


Beijings parker fylls på mornarna av mängder med folk som utövar olika typer av hobbies, offentligt och öppet för alla att se. Listan kan göras lång och vi var stumma av häpnad över allt vi fick se, det var första gången även för mig:

- Ett gäng studsar runt till glättig musik i någon slags morgongympa av mycket lätt Friskis-modell

- Brevid håller ett annat gäng på med Tai Chi, totalt koncentrerade och till avslappnande musik, till synes helt oberörda av de studsande tanterna och farbröderna brevid

- Längre bort håller man på med andra typer av kampsporter, med käppar, med svärd, i par...

- Ett öronbedövande, gnisslande läte drar oss till en glänta i parken - där sitter gubbar två och två på bänkar, den ene sjunger en vemodig kinesisk sång och den andre kompar på kinesisk violin (erhu). Jättesöta! Och det bästa av alla - alla spelar olika låtar men är så djupt koncentrerad på just sin sång så de låter sig alls inte störas. Njutningsgraden för oss utomstående är dock mycket begränsad!

- Gäng om 3 sparkar en liten fläderboll emellan sig, smidigt som tusan, unga och gamla blandade (självklart inhandlade morfar och jag varsin)

- I en annan glänta drar en 30-mannakör igång och sjunger fosterländska sånger, ackompanjerade av en mässingsorkester, till parkbesökarnas förtjusning och de sjunger glatt med

- Och slutligen de eviga tanterna som dansar och dansar med varandra till musik från "ghetto blasters"


Förstår ni, man blir helt lycklig och önskar att parklivet kunde vara detsamma hemma i Sverige, inte enbart bag-in-boxande och kycklingbensknaprande varma sommarkvällar.


Till lunch fick så morfar äntligen sin efterlängtade Pekinganka som avåts på en restaurang Roger och jag testat tidigare. Delikat - jag har hört många olika utlåtanden om denna rätt, både flipp och flopp men måste säga att den vi fick var riktigt god! Och morfar som är ankälskare var mycket nöjd.


Med runda magar vandrade vi så iväg mot Himmelska Fridens Torg som vi tänkt "beta av" idag också men tji fick vi. Vi den här tiden var folkmängden BEDÖVANDE - sista dagen på den stora semestern skulle alla patriotiska kineser kolla in just detta torg och avspärrningarna var minst sagt förvirrande. Polisen var angelägna om att styra exakt hur folkmassan rörde sig och vi var rädda att inte komma tillbaka till vår chaufför om vi gav oss in i den flodvåg av människor som vällde fram. Vi tar det i kombination med förbjudna staden istället.


Ikväll lugnt - Roger spelar hockey och vi andra softar. Imorgon shopping på prutmarknaden Yashow och teater på kvällen.


 

Pekinganka är gott!


Käcka gossar


   

En äkta prinsessa


 

Temple of Heaven


 

Ay, ay, ay, mitt hjärta blööööööder..... fil- i - gnid


   

Early Birds


   

"Tigern greppar jorden mellan sina tassar"...eller vad heter den här positionen?



Av Lotta - 7 oktober 2009 14:35

Idag har inte mycket häftigt hänt, vi har haft en vilodag där vi fokuserat på umgänge och lite shopping för mormors del. Dagen avslutades med middag på italiensk restaurang med äkta italiensk ägare från Napoli, Salvatore, inklusive liten busig son, Massimo. Bruschetta, Caprese, Saltimbocca och Scaloppine - även dessa delikatesser kan man få av utmärkt klass här i våran kinesiska förort.


Imorgon blir det turistande på allvar igen - Temple of Heaven och Tiananmen Square eller Himmelska Fridens Torg som det heter på svenska.


Nedan följer lite bildillustrationer av de senaste dagarna.


PS Mormor och Morfar tackar för alla trevliga hälsningar via mail och blogkommentarer!


PPS Det verkar som om vi har åtminstone en extern läsare, dvs ej medlem av släkt eller vänner. Tack snälla för trevlig helghälsning. Hoppas du hänger kvar Flört.


 

Sommarpalatset - Hugo vid änkekejsarinnan Cixis marmorbåt


   

Konsert med traditionella kinesiska instrument


Sommarpalatset - scenen där kinesisk opera uppfördes


 

Det buddhistiska templet i Sommarpalatset


 

Sommarpalatset - ja, vill de fotografera oss så fotar vi väl dem också...V-tecken!


 

Kineser, kineser, kineser....


   

Sommarpalatset - grabbgänget på båttur över sjön


   

I've climbed the great wall - vem behöver t-shirt när det finns bildbevis!


   

Wow!


 

Som sagt, de slipper inte undan! V-tecken....


   

Och lilla jag var med också!


   

Hm, undrar hur de fick till det där trasslet egentligen?


  

Mor och son och Birdnest




Ovido - Quiz & Flashcards