Alla inlägg den 4 maj 2010

Av Lotta - 4 maj 2010 06:42

Måndag 3/5 och ledigt från skola och jobb - eftersom 1:a maj inföll en lördag kompenseras vi kineser med en extra ledig dag på måndagen, och då var det dags för utflykt för vår del.


  


Longqing Xia (eller Longqing Gorges på engelska) var målet för dagen - vackra, sockertoppsberg liknande dem som finns i södra Kina, ca 1,5 timmes bilväg nordväst om Beijing.


Vi packade picknick och gav oss av med vår chaufför vid 9-snåret. Förmodligen valde vi samma avgångstidpunkt som några andra tiotusentals kineser som också var lediga. Vägen till Longqing går förbi den del av kinesiska muren som är allra mest frekventerad, Badaling, och det var några stycken som var på väg just dit kan man säga. Tidvis stod trafiken helt stilla och de delar av muren som syntes från vägen var helt svarta av folk. Efter Badaling släppte det dock och vi susade obehindrat fram sista biten.


Som på många större turistattraktioner i Kina möts man först av en "by" med turistprylar och mat till försäljning, innan man kommer fram till själva huvudmålet. Tidigare har dessa områden bestått av rätt ruffiga små hus och sjul men nu håller man på att styra upp ruffigheten och bygger istället helt nya hus i gammal stil, för att inrymma kommersen. Snyggt men ganska själlöst och ofta lite halvöde då man överdimensionerat ganska kraftigt.


Kinesisk kvalitetsshopping  


Longqing ligger i de höga bergen som omger Beijing och det första man gör efter att ha tagit sig igenom försäljningsbyn är att ta en lång, lång rulltrappa upp i bergen. Låter trist, men trappan är inkorporerad i en jättestor drake som ser ut att slingra sig upp för själva berget vilket gör färden rolig och spännande för barnen.


Bröderna Abrahamssons med drakrulltrappan i bakgrunden  


Väl uppe slussas man smidigt vidare till båthamnen där själva huvudattraktionen, båtturen in mellan de sockertoppsformade bergen, väntar. Snabbt och smidigt hoppar man ombord och ger sig ut på vattnet tillsammans med ett 40-tal andra kineser och en guide som enbart guidar på kinesiska. Det man vill se är vackert och kan uppskattas utan information som man förstår och vi låtsades som ingenting och vände på huvudet åt samma håll som kinerserna och sa "oooohhh" när de gjorde det. Vackert och mäktigt!



  


 


 

Typisk kinesisk turistgrupp med likfärgade huvudbonader. Observera att de har sommarvarianten som är solskärm, resten av året är det vanliga kepsar som gäller i diverse klatschiga färger.  


En del av våra medpassagerare blev lite distraherade av våra vackra söner och de erbjöd dem entusiastiskt att ta plats brevid dem när vi klev ombord. Det är också så härligt att se kineser på utflykt. Alla klär upp sig i sina finaste kläder innan de åker iväg, oberoende av vad de skall göra eller vilken temperatur det är, vilket resulterat i högklackade skor, paljettoppar, svarta kostymer t ex. Man förstår att en familjeutflykt är en höjdpunkt i tillvaron och något att fira.


Snygging nr 1


  

Snygging nr 2


  

Kinesisk utflykts outfit. Just den här tjejen tillbringade mer tid poserande framför kompisens kamera än hon ägnade åt att titta på åkturens attraktioner - det gäller ju att passa på när man fått på sig sina nyaste kläder.  


Båtturen landar vid en picknickplatå där man också erbjuder bungy jump eller en glidtur i sele på stålvajer, liknande den jag gjorde vid Muren. Det skippade vi denna gång men vi åsåg glatt tre käcka ryssar som oförskräckt kastade sig ut mellan bergstopparna. Starkt jobbat!


Efter en liten promenad tog vi båten tillbaka till ursprungshamnen. Där slussades man återigen vidare mot en linbana, modell Kolmården 1975, som gick brant uppför berget. Vi hoppade på och gled i sakta mak mot toppen. En häftig tur - biljetten inkluderade någon typ av försäkring värd 2 RMB men villkoren var enbart noterade på kinesiska så det var lite oklart vad som gällde :-). Oavsett kom vi levande både upp och ned.



 

På väg upp i linbanan...


  

... och på väg ned.


Väl uppe hade vi en strålande utsikt över de omkringliggande byarna och hela Longqing. En smal promenadstig ledde oss längs med berget mot "Övernaturlighetens tempel", där vi tog en mikropaus och smaskade på kokta majskolvar. Jag är inte nervös av mig när det gäller höjder och brukar ha is i magen, men staketet som skiljde gångstigen från stupet hade väldigt långt mellan spjälorna så det gällde att hålla koll på familjens minsting. Lite svettigt faktiskt men väldigt vackert med de blommande fruktträden på bergssluttningarna.


Nedför berget med linbanan igen och sedan promenad genom en konstgjord grottgång tillbaka till försäljningsbyn och parkeringen - och utflykten var avslutad. Fyra trötta hikers somnade gott i bilen och avslutade sedan dagen med att glufsa i sig varsin delikat pizza från Hungry Horse (ja inte lillebror förstås, han nöjde sig med färsk ananas).


Männen i mitt liv - toppkillen till vänster är vår chaufför mr Gao  




Ovido - Quiz & Flashcards