Alla inlägg den 21 juni 2010

Av Lotta - 21 juni 2010 14:09

Är man i Kina så skall man besöka den stora muren, och vi gör vårt bästa för att höja statistiken för antal besök per blekansikte.


Idag drog vi, tillsammans med familjen S, till den del av muren som ligger i Badaling och som är den del som de flesta som turistar i Beijing besöker. Den är mycket välrestaurerad vilket gör den mindre charmig än de mer "äkta" äldre delarna men samtidigt blir den mer lättillgänglig, trots att jag tycker att den var riktigt, riktigt brant på sina ställen.


 


  

Det lutar visst  


Väl framme i Badaling konstaterade vi att linbanan var stängd, till barnens besvikelse. Det blev till att gå upp helt enkelt, Men innan vi orkade det var vi tvungna att fylla på energireserven med lunch - tyvärr den minst goda kinesiska mat jag ätit under min tid här och svindyr. Så, åker ni till Badaling, nöj er med picknick och ta middag/lunch någon annanstans.


Tidigare besök på muren har skett i oktober och i början av maj. Nu är det slutet av juni och härligt grönt och lummigt med blommande träd och böljande sluttningar. Mycket folk, även en vanlig dag som denna men vi valde att gå till vänster istället för till höger och undvek därmed den värsta trängseln.


Vätskekontroll


  

Äntligen fika - i Kina äter man kryddade nudlar som snacks


  

Älska kameran!


  

Norton och Maja  


Barnen kämpade på bra, som vanligt höll jag på att säga. Trots att det inte är nytt för dem längre så tycker de att det är spännande och det är bästa bränslet när det gäller att gå. Uppåt, uppåt, uppåt och till slut lite välförtjänt fika på toppen. J tillsammans med Hugo, M och M fortsatte ytterligare en bit framåt, så långt man fick gå innan muren var avspärrad. Norton, T och jag vände tillbaka i lugn takt och vi möttes sedan nedanför igen. Glass blev belöningen och blåbär blev smaken alla valde (glasssmaker av majs, gröna ärtor och svarta bönor ratades - kineserna har lite andra smaklökar än vi).


Ibland måste man pusta lite


  

Norton och Tova håller i


  

Bäst hittills?  


Sedan var det meningen att vi skulle besöka Badaling Wildlife Park - en safaripark där man skulle kunna köra egen bil för att kolla på hyfsat frigående djur. Vilken flopp! Vi körde upp med bilen och blev tillsagda av biljettrivaren att köpa biljett i luckan som låg lite längre bort. Väl vid luckan blev jag och några kineser utskällda av försäljerskan som stängde luckan med en smäll efter några väl varda, hårda ord. Så jag lomade tillbaka till bilen där vi fick veta av en tredje anställd att "nej tyvärr, parken stänger nu". Smått förvirrat och lite jobbigt med 5 barn i bilen som laddat under dagen. Tur att det finns chokladkex!



PS Några tillägg till Nortons punchlines:


Roger kånkar omkring på sin datorväska varje dag och det får följder...

- Vad jobbar pappa med Norton?

- Han jobbar med väskan


Om personer med helskägg:

- Han har fägg i håret!

Ovido - Quiz & Flashcards