Alla inlägg under februari 2010

Av Lotta - 10 februari 2010 03:30

Läs mer om Rogers kinesiska hockeyäventyr här:


http://www.thebeijinger.com/blog/2010/02/08/Canada-vs-The-World-Ice-Hockey-Finds-a-Home-in-Beijing


Just nu är det nyårsuppehåll och Roger har drabbats av svårt abstinens. Efter hockeyspel eller öl....?


Av Lotta - 8 februari 2010 03:22

Är inte den här helt bedårande, det kan ju inte bli annat än ett fantastiskt nytt Tiger-år med den här som ackompanjemang.


http://www.youtube.com/watch?v=ppUdjGuVPIE


Delar av texten:


Congratulations

Music: Lady GaGa
Lyrics: Bobby GaGa
Vocal: Bobby GaGa
Director: PinkTee

 

Happy New Year
Good Luck and Great Prosperity
Happy New Year
Good Luck and Great Prosperity
Happy New Year
(Good Luck and Great Prosperity) The spring breeze asked me, I said the spring is already here
In a flash a long year had already gone by
Spring festival is here everybody are all setting off firecrackers
Pi-li-pa-la, pi-li-pa-la [firecracker sound] all so loud

Oh~
(Happy New Year, Happy New Year, ah New Year, year after year)
Oh~
(Happy New Year, Happy New Year, ah New Year, year after year)

 

 

Bör poängteras att vi inte bara firar nyår här i Kina utan också Spring Festival vilket innebär vårens ankomst. Svårt att tro med den snö som föll i helgen, men månkalendern säger att det är så och då går vi på det.

 

Kommer ni ihåg de röda underkläderna som hängts fram i varuhusen och som jag skrev om i ett tidigare inlägg? Har nu läst att det hos vissa här anses bringa tur att ikläda sig röda underkläder under årets första två månader. En käck vana vi lätt kan anamma i Sverige - det brukar ju vara till Jul de röda läckra undisarna kommer fram på HM också.

 

Av Lotta - 7 februari 2010 14:42

Söndag och en softardag efter gårdagens flängande och festande.


Hugo längtade efter att leka med kompisen M och vid kvart i tio kunde han inte hålla sig längre. Ett intensivt legobyggande blev resultatet. Efter ett par timmar bytte de hus och kom hit istället där Star Wars the Clone Wars XBOX väntade. De börjar bli riktiga klippor och strax innan den stipulerade speltiden gick ut hoppade vi alla till av ett vråljubel från grabbarna grus som stolt meddelade att de klarat hela spelet IGEN. Men man skall inte tro att det är slutspelat för det - då kan man spela nya banor och själv få välja vilken figur man skall vara. Jipiii...


När XBOX-tiden så gick ut gällde det att hitta på något annat. Det blev Starwars Monopol, som Hugo fått av M i födelsedagspresent.


  

Jag behövde plugga så Roger engagerade sig och resultatet blev en segsliten kamp mellan Hugo och M i lag mot Roger. Spelet böljade fram och tillbaka men det blev senior som avgick med slutsegern till slut - han verkade mycket nöjd och inte ett dugg ödmjuk i sitt segerjubel   .


På kvällen hade vi kinesiska istället för kommande tisdags inställda lektion. Dock blev den lite turbulent då båda killarna var alltför utsövda (vaknade vid 8.30) och därmed inte ett dugg trötta när det var dags att törna in. Ett ord fastnade dock - "pang" vilket betyder fet. Så känner man sig lite oformlig kan man referera till sig själv som "feichang pang" = kanonfet. Värdefullt vetande, eller hur?

Av Lotta - 7 februari 2010 10:05

Efter veckans innebandypass hann Hugo och Roger knappt hem innan det var dags att ge sig iväg på nästa event.


Hugos kompis Ph, som fyllt 9 år alldeles nyss, hade bjudit till badkalas i klubbhuset på deras villaområde Dynasty Garden.  Kompisen Ts pappa var snäll att samköra dit dem och Hugo medförde darttavla med magnetpilar som present som jag tror blev uppskattat.


Sedan var det fam. Abrahamsson som hade i uppgift att hämta upp killarna efter kalaset var slut. Taxi blev färdmedlet och en trött men hyfsat tålmodig taxichaufför blev offer för min vägvisning. Som vanligt hade han ingen aning om vart vår destionation låg någonstans, inte ens när jag visade honom namnet på villaområdet skrivet med kinesiska bokstäver. Som tur var har jag varit där förut och man blir ju lite säkrare för varje gång på att beskriva vägen med rätt ord. Trafikljus hade jag dock glömt var det hette men han verkade greppa "röd grön" (hongse lüse) som var det enda jag kunde få fram (heter egentligen hong lü deng). 


Sedan körde det ihop sig lite mer när jag skulle be honom vänta medan jag sprang in och hämtade killarna. Hade kollat upp att det heter deng (inte samma ord som nyss, annan betoning....) men han vägrade förstå vad jag sa. Får kolla med vår kinesiska lärare ikväll vad som blev fel i uttalet. Dock vägrade Roger och Norton att lyfta på sig i baksätet, trots att han körde ut kvittot och eftersom jag sprang iväg gick budskapet ändå fram.


Kalaset hade varit lyckat med tårta och pizza och jag lyckades skramla ihop två blöta och mätta killar, deras godispåsar, badkläder och ytterkläder förhållandevis smidigt. Till saken hör att Hugo och T är två killar som inte alltid är först ut från omklädningsrummet, som Hugo sa "måste man ju hinna prata också".


Färden bar sedan hem till Ts familj där vi var bjudna på middag, tillsammans med familjen L-R. Vi bjöds på stor kinesisk buffé med massor av läckerheter; sichuan beans, beef with black pepper, gong bao chicken, pork with rice cakes, starka potatisstrimlor bland annat. Och så nåt helt nytt, Mandarine Fish på rekommendation. I Kina äter man gärna fisk till nyår, då ordet för fisk "yu" uttalas på samma sätt som ordet för "överflöd" - följdaktligen får man ett överflöd av det man önskar på det nya året om man följer rekommendationen. Fisken var helfriterad, inklusive huvud och fenor, men intrikat uppskuren i fyrkanter som man lätt kunde greppa med pinnarna och doppa i en sötsur sås. Såsen var hemligheten, fisken inget speciellt men formen på den gjorde att det var kul att få prova.


Pompisarna Humle och Dumle

  


Norton passade på att leka ordenligt med sin kompis N och bäst var när de framåt 21.30-tiden började leka kurragömma med varandra. Behovet av att gömma sig klurigt eller ordenligt är inte så stort när man är 2,5-3 år - det räcker bra med att krypa upp i mammas knä och gömma ansiktet. Och det är ju inte kul att vänta för länge på att någon skall hitta en heller - bästa att ropa på kompisen så att han verkligen kommer.


Ha ha, jag hittade dig allt!

  


I det stora hela en toppentrevlig kväll med trevligt umgänge och god mat - vad priviligierade vi är som fått så bra vänner här på andra sidan jorden.



Av Lotta - 6 februari 2010 01:00

Nu går vi in i den sista självande veckan av Oxens år innan det vid midnatt mellan lördag och söndag nästa vecka är dags att ta ett jätteskutt in i Tigers år.


Förberedelserna syns överallt - det pyntas och fejas, de kinesiska skolorna har redan lov sedan en vecka och den röda färgen dominerar överallt. De stora affärerna har tagit fram allt pynt de kan tänka sig samt färgkoordinerat resten av sortimentet med prioritering för de röda långkalsongerna, bh:arna, mjukisdjuren etc.


 

Dansträning utanför Pearl market



Många kineser åker hem till sina hemprovinser nästa vecka för att fira nyåret som är en riktig familjehelg och årets längsta ledighet i regel. Beijing är precis som Stockholm :-), det är ingen som kommer härifrån, utan alla åker ut över hela landet hem till föräldrar och familj. Vår kinesiskalärare Eileen tar tåget på tisdag efter en hård kamp att få tag på tågbiljett. Normalt tar resan 9 timmar men hon valde den absolut billigaste varianten vilket innebär 14 timmars färd. Och det bästa av allt - hon räknar med ståplats större delen av vägen och det i närkontakt med sina medresenärer som är mååååånga.


Flera av Rogers kollegor har fortfrande inte fått tag på biljett men Svartabörshandeln har högkonjunktur just nu och de räknar med att köpa en av någon "bad person" som står och hänger vid Centralen.


Svenska Skolan firar också nästa vecka och de ordinarie musik- och gymnastiklektionerna är inställda för aktiviteter i nyårets tecken. Barnen skall dansa, sjunga, se en teaterföreställning som handlar om bakgrunden till Nyårsfirandet, baka dumplings etc och på fredag blir det stor fest i gymnastiksalen tillsammans med barn från ett barnhem som skolan har ett långvarigt samarbete med.


   

Entrén till Svenska Skolan eller Beijing Ruidian Xuexiao som vi kineser säger

  


Här i Yosemite pyntas det också och vi hänger på lite lagom sådär. Det kommer att bli festligheter här på området också med kulmen i ett jättefyrverkeri men då sippar jag på en Mai Tai i Malaysia och firar lite på avstånd. Fyrverkeri och smällare är STORT här och det har pangat på kvällarna redan i två veckor. Blir man kvar här över nyåret kan man räkna med minst ett par veckor till. Varje kväll blir det lite mer och lite högre och man kan bara föreställa sig magnituden på själva nyårsafton.


Vackra lyktor överallt. Konstigt att de är i papper utomhus? Inte alls, med 10% luftfuktighet håller de i evighet...

  

Entrén till Yosemite pyntas


  

Vår tiger


  

Grannens "lyckoknutar"

  


Personligen laddar vi för Nortons födelsedag nästa vecka och jag gjorde ett besök på Leksaksmarknaden häromdagen tillsammans med några väninnor. Där finns allt och lite till men ganska svårprutat i många fall. Dock fick jag tag på några grejer till Norton och även till två av Hugos kompisar som också skall firas i dagarna. Som tur var :-) hann vi också med den närliggande Pearl Market och lite sommarshopping inför semestern.


Utanför Leksaksmarknaden - lägg märke till de dekorativa "mjukischilifrukterna" som syns lite varstans just nu.

  


Samma eftermiddag hade vi Nortons bästis A här med storebror T och mamma C. Storgrabbarna hann med att visa småkillarna hur XBOX skall spelas och lät dem också prova själva flera gånger - vilka klippor!


Hugo och A - full koncentration


  

Hela gänget (ja Nortons fot är med också)  


PS Ni kan se lite snörester på bilderna ovan. Snösmältning är ett intressant fenomen i Beijing - den existerar nämligen inte. Snön smälter inte eftersom det är så extremt torrt - ingenstans plaskar det eller droppar. Istället liksom upplöses snön, går upp i rök, evaporerar - ja inte vet jag vad fenomenet heter men den försvinner peu ā peu utan att orsaka väta, det är uppenbart. Skumt!


PPS Tittar precis ut genom fönstret och konstaterar då att små, lätta och snustorra snöflingor flyger genom luften. Är det månne Sverige som exporterat sig överflöd ända hit?

Av Lotta - 3 februari 2010 12:07

AC och jag tog bilen in till stan' för lite ärenden. Bland annat skulle jag lösa tillbaka våra konsertbiljetter - förra tisdagen skulle Roger och jag ha sett the Killers på Workers Gymnasium inne i Beijing men två dagar före blev hela Asien-turnén inställd till vår stora besvikelse.


Behovet av somriga accessoirer har påmint sig inför semestern och jag köpte upp mig på lite fina solglasögon och badskor och sommarjackor till barnen. AC lyckades till sin stora glädje att hitta ett par passande jeans vilket inte är helt lätt här i Kina när man är "modellång".


En trevlig lunch hann vi också med och därmed återgår vi till matbloggandet som fått stå tillbaka lite på senaste tiden. Lunchen var kinesiskt superb som så ofta och innefattade denna gång:


Krispig gurka med vitlök i en otroligt god marinad som vi tror innehöll någon typ av fisksås kanske? Beroendeframkallande.


  


Aubergine, jordnötter och bl a morötter med wasabi. Superstarkt och supergott. En nyhet för oss båda. Har aldrig fått så god aubergine i olika varianter som man får i Kina.


  


Och så la pičce de résistance - Chicken with tons of Chili. Knaprigt och starkt i skön kombination.


  


Till detta ris och jasminte.


På många restauranger ställer de fram ett litet porslins- och glaspaket som är inpackat i förseglad plast framför en på bordet. Innehållet i paketet är diskat på ett speciellt "diskställe" och förseglingen garanterar att det är 100% superrent. Väljer man att använda denna utrustning får man betala en liten slant extra, 1-2 kuai. Men i regel är det onödigt, det porslin som restaurangen själva diskar och erbjuder är för det allra mesta helt ok.


  


Kvällen bjöd på kinesiska lektion där vi just nu är inne på olika inrättningar, vad de heter och hur man kan ta sig dit. Vår lärare påstår också att vårt uttal nu nått toleransnivå och vill därför att vi börjar lära oss kinesiska tecken också. Vi är lite stressade av detta men jag knåpar på lite lagom - lovar att offentliggöra mina försök inom kort.



PS Norton åt 3 skivor bacon igår och en varmkorv idag....

Av Lotta - 1 februari 2010 11:28

Föräldrarådsmöte på morgonen och sedan hem och fixa med Hugos skolval - måste ju försäkra oss om att han har en plats i höst om vi kommer hem till Sverige. Som utlandsboende är vi ju inget typfall, så det gäller att klura ut hur vi skall anmäla honom och se till att de inte glömmer bort honom i hanteringen. Men nu tror jag att vi har fått till det i alla fall tack vare hjälpsam personal på Kärrdalsskolan. Skönt.


Pratade lite te med ayi Li också - enligt henne är det inte egentligen det klassiska gröna teet (lü chá) som är det vanligaste teet för de grovt teberoende kineserna utan  jasminte (mōlėhua chá) som är en smaksatt variant av grönt te. Ber man om te på restaurang så är det ofta jasminte man får enligt henne. Jättegott och fortfarande den varma dryck jag föredrar till maten här - tycker fortfarande att varmt vatten är lite menlöst även om jag vant mig vid det också.


Kinesiskt te är också annorlunda "konstruerat" än det vi vanligtvis dricker hemma. Tefibrerna (kan man säga så?) är längre och grövre och stannar nere på botten i kannan eller koppen när man häller över varmt vatten. Det te som de flesta av oss är vana vid är ju mycket mera finfibrigt och kräver en påse eller tesil - annars blandas det ju med vattnet och man får obehagliga teflagor i munnen.


  

Jasminte i torkad form, som små kulor som man lägger i koppen eller kannan och sedan häller kokande vatten över.


  

Jasminte i "upplöst form" som släpper ifrån sig smak men stannar kvar på botten. Klarar ett par tre påfyllningar.





Många kineser gör i ordning en termos eller flaska te på morgonen och tar med sig till jobbet, sedan fyller de på med varmt vatten under dagen vartefter de dricker och utnyttjar på så sätt teet maximalt.


Mitt morgonkaffe som jag älskar släpper jag inte i första taget men för övriga tider på dagen väljer jag gärna te. Både Rogers och mitt tedrickande har hundrafaldigats under vår tid i Kina och en kopp på kvällen är nästan obligariskt nu.


Om någon blir sugen på kineiskt te så lägg in en beställning så skall jag se vad jag kan fixa tills vi kommer hem till Sverige i sommar. Annars kolla in den här siten som verkar bra: http://www.gronateimporten.se/index.php . Det är därifrån jag har lånat bilderna.


Medan jag sippade på mitt te i eftermiddags hade jag tre vansinnigt engagerade XBOX-spelar här - Hugo med kompisarna T och M. De klarade faktiskt att spela 3 st med 2 fjärrkontroller genom att bytas av och de blev inte osams en enda gång under den stipulerade dagliga timman (sedan är det spelstopp har de grymma föräldrarna bestämt). Men gud vad de låter, och hoppar, och studsar och stönar - man tror att de är 10 st minst.


I och med att de lagspelar så snackar de med varandra hela tiden, turas om med att klara av olika utmaningar, coachar varandra och hjälps åt för maximalt resultat - rätt hanterat tror jag spelen kan bidra med en hel del positivt. Men tala om att det är beroendeframkallande - ibland har man intrycket av att de skulle kunna sälja sin mamma för att inte "dö" och fortsätta spela "bara lite till". Och jag är inte riktigt redo att bli såld än, så entimmasgränsen fortsätter gälla oavsett om "kompisen X får spela hur mycket som helst".



PS Rubriken har jag snott från min pappa - han är inofficiell Sverige-mästare på den typen av putslustigheter   

Ovido - Quiz & Flashcards