Alla inlägg den 7 februari 2010

Av Lotta - 7 februari 2010 14:42

Söndag och en softardag efter gårdagens flängande och festande.


Hugo längtade efter att leka med kompisen M och vid kvart i tio kunde han inte hålla sig längre. Ett intensivt legobyggande blev resultatet. Efter ett par timmar bytte de hus och kom hit istället där Star Wars the Clone Wars XBOX väntade. De börjar bli riktiga klippor och strax innan den stipulerade speltiden gick ut hoppade vi alla till av ett vråljubel från grabbarna grus som stolt meddelade att de klarat hela spelet IGEN. Men man skall inte tro att det är slutspelat för det - då kan man spela nya banor och själv få välja vilken figur man skall vara. Jipiii...


När XBOX-tiden så gick ut gällde det att hitta på något annat. Det blev Starwars Monopol, som Hugo fått av M i födelsedagspresent.


  

Jag behövde plugga så Roger engagerade sig och resultatet blev en segsliten kamp mellan Hugo och M i lag mot Roger. Spelet böljade fram och tillbaka men det blev senior som avgick med slutsegern till slut - han verkade mycket nöjd och inte ett dugg ödmjuk i sitt segerjubel   .


På kvällen hade vi kinesiska istället för kommande tisdags inställda lektion. Dock blev den lite turbulent då båda killarna var alltför utsövda (vaknade vid 8.30) och därmed inte ett dugg trötta när det var dags att törna in. Ett ord fastnade dock - "pang" vilket betyder fet. Så känner man sig lite oformlig kan man referera till sig själv som "feichang pang" = kanonfet. Värdefullt vetande, eller hur?

Av Lotta - 7 februari 2010 10:05

Efter veckans innebandypass hann Hugo och Roger knappt hem innan det var dags att ge sig iväg på nästa event.


Hugos kompis Ph, som fyllt 9 år alldeles nyss, hade bjudit till badkalas i klubbhuset på deras villaområde Dynasty Garden.  Kompisen Ts pappa var snäll att samköra dit dem och Hugo medförde darttavla med magnetpilar som present som jag tror blev uppskattat.


Sedan var det fam. Abrahamsson som hade i uppgift att hämta upp killarna efter kalaset var slut. Taxi blev färdmedlet och en trött men hyfsat tålmodig taxichaufför blev offer för min vägvisning. Som vanligt hade han ingen aning om vart vår destionation låg någonstans, inte ens när jag visade honom namnet på villaområdet skrivet med kinesiska bokstäver. Som tur var har jag varit där förut och man blir ju lite säkrare för varje gång på att beskriva vägen med rätt ord. Trafikljus hade jag dock glömt var det hette men han verkade greppa "röd grön" (hongse lüse) som var det enda jag kunde få fram (heter egentligen hong lü deng). 


Sedan körde det ihop sig lite mer när jag skulle be honom vänta medan jag sprang in och hämtade killarna. Hade kollat upp att det heter deng (inte samma ord som nyss, annan betoning....) men han vägrade förstå vad jag sa. Får kolla med vår kinesiska lärare ikväll vad som blev fel i uttalet. Dock vägrade Roger och Norton att lyfta på sig i baksätet, trots att han körde ut kvittot och eftersom jag sprang iväg gick budskapet ändå fram.


Kalaset hade varit lyckat med tårta och pizza och jag lyckades skramla ihop två blöta och mätta killar, deras godispåsar, badkläder och ytterkläder förhållandevis smidigt. Till saken hör att Hugo och T är två killar som inte alltid är först ut från omklädningsrummet, som Hugo sa "måste man ju hinna prata också".


Färden bar sedan hem till Ts familj där vi var bjudna på middag, tillsammans med familjen L-R. Vi bjöds på stor kinesisk buffé med massor av läckerheter; sichuan beans, beef with black pepper, gong bao chicken, pork with rice cakes, starka potatisstrimlor bland annat. Och så nåt helt nytt, Mandarine Fish på rekommendation. I Kina äter man gärna fisk till nyår, då ordet för fisk "yu" uttalas på samma sätt som ordet för "överflöd" - följdaktligen får man ett överflöd av det man önskar på det nya året om man följer rekommendationen. Fisken var helfriterad, inklusive huvud och fenor, men intrikat uppskuren i fyrkanter som man lätt kunde greppa med pinnarna och doppa i en sötsur sås. Såsen var hemligheten, fisken inget speciellt men formen på den gjorde att det var kul att få prova.


Pompisarna Humle och Dumle

  


Norton passade på att leka ordenligt med sin kompis N och bäst var när de framåt 21.30-tiden började leka kurragömma med varandra. Behovet av att gömma sig klurigt eller ordenligt är inte så stort när man är 2,5-3 år - det räcker bra med att krypa upp i mammas knä och gömma ansiktet. Och det är ju inte kul att vänta för länge på att någon skall hitta en heller - bästa att ropa på kompisen så att han verkligen kommer.


Ha ha, jag hittade dig allt!

  


I det stora hela en toppentrevlig kväll med trevligt umgänge och god mat - vad priviligierade vi är som fått så bra vänner här på andra sidan jorden.



Ovido - Quiz & Flashcards