Alla inlägg den 6 februari 2010

Av Lotta - 6 februari 2010 01:00

Nu går vi in i den sista självande veckan av Oxens år innan det vid midnatt mellan lördag och söndag nästa vecka är dags att ta ett jätteskutt in i Tigers år.


Förberedelserna syns överallt - det pyntas och fejas, de kinesiska skolorna har redan lov sedan en vecka och den röda färgen dominerar överallt. De stora affärerna har tagit fram allt pynt de kan tänka sig samt färgkoordinerat resten av sortimentet med prioritering för de röda långkalsongerna, bh:arna, mjukisdjuren etc.


 

Dansträning utanför Pearl market



Många kineser åker hem till sina hemprovinser nästa vecka för att fira nyåret som är en riktig familjehelg och årets längsta ledighet i regel. Beijing är precis som Stockholm :-), det är ingen som kommer härifrån, utan alla åker ut över hela landet hem till föräldrar och familj. Vår kinesiskalärare Eileen tar tåget på tisdag efter en hård kamp att få tag på tågbiljett. Normalt tar resan 9 timmar men hon valde den absolut billigaste varianten vilket innebär 14 timmars färd. Och det bästa av allt - hon räknar med ståplats större delen av vägen och det i närkontakt med sina medresenärer som är mååååånga.


Flera av Rogers kollegor har fortfrande inte fått tag på biljett men Svartabörshandeln har högkonjunktur just nu och de räknar med att köpa en av någon "bad person" som står och hänger vid Centralen.


Svenska Skolan firar också nästa vecka och de ordinarie musik- och gymnastiklektionerna är inställda för aktiviteter i nyårets tecken. Barnen skall dansa, sjunga, se en teaterföreställning som handlar om bakgrunden till Nyårsfirandet, baka dumplings etc och på fredag blir det stor fest i gymnastiksalen tillsammans med barn från ett barnhem som skolan har ett långvarigt samarbete med.


   

Entrén till Svenska Skolan eller Beijing Ruidian Xuexiao som vi kineser säger

  


Här i Yosemite pyntas det också och vi hänger på lite lagom sådär. Det kommer att bli festligheter här på området också med kulmen i ett jättefyrverkeri men då sippar jag på en Mai Tai i Malaysia och firar lite på avstånd. Fyrverkeri och smällare är STORT här och det har pangat på kvällarna redan i två veckor. Blir man kvar här över nyåret kan man räkna med minst ett par veckor till. Varje kväll blir det lite mer och lite högre och man kan bara föreställa sig magnituden på själva nyårsafton.


Vackra lyktor överallt. Konstigt att de är i papper utomhus? Inte alls, med 10% luftfuktighet håller de i evighet...

  

Entrén till Yosemite pyntas


  

Vår tiger


  

Grannens "lyckoknutar"

  


Personligen laddar vi för Nortons födelsedag nästa vecka och jag gjorde ett besök på Leksaksmarknaden häromdagen tillsammans med några väninnor. Där finns allt och lite till men ganska svårprutat i många fall. Dock fick jag tag på några grejer till Norton och även till två av Hugos kompisar som också skall firas i dagarna. Som tur var :-) hann vi också med den närliggande Pearl Market och lite sommarshopping inför semestern.


Utanför Leksaksmarknaden - lägg märke till de dekorativa "mjukischilifrukterna" som syns lite varstans just nu.

  


Samma eftermiddag hade vi Nortons bästis A här med storebror T och mamma C. Storgrabbarna hann med att visa småkillarna hur XBOX skall spelas och lät dem också prova själva flera gånger - vilka klippor!


Hugo och A - full koncentration


  

Hela gänget (ja Nortons fot är med också)  


PS Ni kan se lite snörester på bilderna ovan. Snösmältning är ett intressant fenomen i Beijing - den existerar nämligen inte. Snön smälter inte eftersom det är så extremt torrt - ingenstans plaskar det eller droppar. Istället liksom upplöses snön, går upp i rök, evaporerar - ja inte vet jag vad fenomenet heter men den försvinner peu ā peu utan att orsaka väta, det är uppenbart. Skumt!


PPS Tittar precis ut genom fönstret och konstaterar då att små, lätta och snustorra snöflingor flyger genom luften. Är det månne Sverige som exporterat sig överflöd ända hit?

Ovido - Quiz & Flashcards